Най-добрите храни за захранване на бебето – част 1

Отбиването на бебето ви е една огромна стъпка и за двама ви. Пред него ще се появи цял нов свят от вкусове и текстури, които то трябва да опознае и обикне.

 

Първите храни, които давате на бебето си, за да го захраните, трябва да са лесно смилаеми и ниско алергенни. Не се изкушавайте да добавяте сол или захар към храната му, независимо, че ви се струва безвкусна. Солта може да навреди на бъбреците му, а захарта да може да отключи слабост към сладките неща.

 

През първите няколко седмици не е добра идея да давате смеси от различни храни, различни от оризова каша, смесена с плодово или зеленчуково пюре. Началото на захранването е подходящото време да разберете дали има храни, които бебето ви не понася или към които има алергия, а това може да стане по-трудно ако му давате пюрета с няколко съставки. Ето и кои са най-добрите храни, с които можете да започнете:

 

Първите зеленчуци

 

• Моркови

 

Морковите са богати на бета-каротин – провитаминът на витамин А. Те са отличен избор за първа храна на бебето, благодарение на естествения им сладък вкус. По-тъмните и по-стари моркови съдържат по-голямо количество бета-каротин, отколкото малките морковчета.

 

Четете още: 5 често срещани проблема при захранването

 

• Тиква

 

Тиквата е лесно смилаема и рядко предизвиква алергии. Тя е отличен източник на бета-каротин и от нея се получава гладко и хранително пюре. Тиквата е чудесен избор за захранване на бебето ви.

 

• Пащърнак

 

Пащърнакът е добър източник на нишесте и фибри. Освен това, този кореноплоден зеленчук съдържа антиоксидантите витамин С и Е.

 

• Сладки картофи

 

Сладките картофи са много добър източник на калий, витамин С и фибри. По-оранжевия сорт сладки картофи съдържа по-голямо количество бета-каротин. Това помага за предотвратяване на някои видове рак, затова е препоръчително да се включи не само в в менюто не само на бебето при захранване, но и на родителите му.

 

• Тиквички

 

Тиквичките също са добър източник на бета-каротин, но повечето им хранителни вещества се намират в обелката им, така че по-добре не ги белете, а ги почистете много добре, преди да ги приготвите.

 

Четете още: Как да разредите домашното бебешко пюре

 

• Броколи

 

Броколито със сигурност е една от най-известните суперхрани и то не напразно. Те са чудесен източник на витамин С и съдържат бета-каротин, фолиева киселина, желязо, калий и противоракови фитонутриенти. Най-добре е да приготвяте броколито на пара, тъй като в противен случай, при варене ще изгубите половината съдържание на витамин С . Ако бебето ви не харесва вкуса при захранване (което е доста вероятно), смесете пюрето от броколи с такова от някой сладък зеленчук, като например сладкия картоф или тиквата.

 

• Картофи

 

Картофите съдържат витамин С и са добър източник на калий. Освен това, те са много подходящи за смесване с почти всички други зеленчуци.

 

Продължава на: Най-добрите храни за захранване на бебето – част 2

Добави коментар