Най-добрите храни за захранване на бебето – част 2

Продължава от: Най-добрите храни за захранване на бебето – част 1

 

Първите плодове

 

• Ябълки

 

Пюрето от ябълки е много лесно смилаемо, така че от него се получава чудесна бебешка храна. Освен това, пектинът – разтворимите фибри, съдържащи се в ябълките, също помага за борбата със запека.

 

• Папая

 

Папаята е лесна за хапване и идеална за захранване на бебето. Тя е богата на витамин С и бета-каротин, а само 3 гр. oт нея ще задоволят ежедневната нужда на бебето от витамин С. Освен това, папаята е с високо съдържание на разтворими фибри, които подпомагат нормалната функция на червата. Тя съдържа и ензими, подпомагащи храносмилането.

 

• Круши

 

Крушите са едни от най-ниско алергенните храни, което ги прави чудесен плод, който да представите на бебето си съвсем рано.

 

• Банани

 

Те са пълни с бавни въглехидрати, които ще дадат на бебчето ви постоянна енергия. Освен това са чудесна преносима храна, тъй като идват в собствена опаковка. Подходящи са както за захранване, така и за лечение на диария и на запек.

 

Четете още: Непоносимост към лактоза при бебетата

 

• Кайсии

 

Кайсиите са добър източник на бета-каротин, фибри, желязо и калий. Трябва да се има предвид, че кайсиите са един от плодовете, които е по-вероятно да предизвикат алергична реакция. Добре е в началото да ги предложите обелени.

 

• Пъпеш

 

Пъпешът е питателен, много сладък и богат на витамин С и бета-каротин. Освен това можете да го приготвяте в комбинация с други плодове.

 

• Боровинки

 

Боровинките са много богати на витамин С и съдържат бета-каротин. Те имат най-висок антиоксидантен капацитет от всички плодове. Синият пигмент, съдържащ се в кожата на боровинките – антоцианин, помага за предпазване от рак.

 

• Праскови

 

Прасковите са чудесен източник на витамин С, а меката им текстура е лесно смилаема, затова са много подходящи за захранване на бебето. Трябва да се има предвид, че прасковите, както и кайсиите са един от плодовете, които е по-вероятно да предизвикат алергична реакция. Добре е в началото да ги предложите обелени.

 

Четете още: Сокчета за вашето бебе

 

Ориз

 

Оризовата каша за бебета трябва да е първата зърнена култура, която въвеждате в менюто на бебето, тъй като тя не съдържа глутен, който иначе се намира в пшеницата, овеса, ечемика и ръжта.  Глутенът може да причини хранителна алергия ако бъде въведен твърде рано (преди 6 месеца). Оризовата каша е лесно смилаема и има млечен вкус, който помага на бебето да направи плавно прехода от млечна диета към твърди храни. Освен това е добър сгъстител за пюрета от круши, праскови, сливи и т.н.

 

Месо

 

Червеното месо е най-добрият източник на желязо за вашето бебе. Важно е при захранване да въведете храни, богати на желязо в менюто му, тъй като неговите запаси, започват да се изчерпват след 6-ия месец. Кърмата не съдържа достатъчно желязо.

Добави коментар