Най-големите митове за бащите

Представата, че жените са по-добри родители от мъжете, че мъжете са агресивни, и че им е трудно да се справят с родителството, е подклаждана от редица митове. Прочетете по-нататък – и ще разберете защо няма причина да се чувствате на заден план, когато става въпрос за загриженост и възпитание на децата.

 

Мит 1: Мъжете не искат деца, така както жените

 

В началото, мъжете изостават в желанието си да имат деца: Момичетата в юношеските си години са по-склонни да искат деца, отколкото момчетата тийнейджъри и това продължава до към 30 години. До 40-годишна възраст всичко се е променило: има покачване на мъжкото желание да имат деца, така че, от тази възраст нещата се обръщат и повече мъже отколкото жени мислят, че е важно да имат деца.

 

Четете още: Обличане на вашето бебе – инструктаж за татковци

 

Може би, мъжете не са запалени по идеята за деца по-рано, тъй като се тревожат повече за финансовите разходи: както татковците, така и майките са склонни да мислят, че бащите трябва да се грижат за децата финансово, дори и ако майката в действителност е основният източник на доходи.

 

Мит 2: Мъжете са нечувствителни към бебета

 

Грешно: Татковците могат да са супер чувствителни към бебета точно толкова, колкото и майките.

Сърцата на мъжете се разтуптяват толкова бързо, колкото и на жените, когато чуят бебешки плач.

Бащите могат да разпознаят собствените си бебета с превръзка на очите, само чрез докосване на ръцете им – само след един час, прекаран в гушкане.

 

Четете още: 5 начина да бъдете страхотен баща

 

Когато мъжът храни бебето с бутилка, той прави това толкова нежно, колкото и жената, а и бебето изпива същото количество мляко.

 

Мит 3: Майките са естествено по-добри в грижите за децата

 

Грешно: И двата пола имат еднакви способности. Но новите майки са по-нагоре в кривата на ученето, тъй като прекарват много часове в грижи, усъвършенствайки своите умения за отглеждане на деца, те също така често получават голяма подкрепа от специалисти, приятели, семейство.

 

Татковците получават много малко от това. Когато татковците имат възможността да прекарват едно и също време, грижейки се за бебето, те развиват уменията си за отглеждането на децата в точно една и съща степен.

 

Мит 4: Бащите не правят голяма разлика

 

Грешно: Малките деца на активни татковци, се приспособяват по-лесно в яслите и училищата, имат по-висок коефициент на интелигентност и по-малко проблеми с поведението. Те се сприятеляват по-лесно и са в състояние по-лесно да разберат как се чувстват другите.

 

Четете още: Бащите и кърменето

 

В по-късна възраст тези деца ще са по-доволни от любовта и живота и ще бъдат в по-добро психично здраве, както и е по-малко вероятно да имат неприятности с полицията. Всичко това е вярно и за момичетата и за момчетата. И е още по-важно когато родителите са разделени, бащата да има възможност да прекарва достатъчно време с детето.

 

Мит 5: Мъжете не са многофункционални

 

Грешно: Изследванията показват, че мъжете са също толкова добри във вършенето на няколко дейности едновременно, както и жените. Ако мъжете не се справят добре с извършването на много действия вкъщи, това не се дължи на някаква биологична малоценност.

 

По-вероятно е те да имат подкрепяща роля или не са изцяло уверени за това, което трябва да свършат и затова се нуждаят от повече концентрация.

Добави коментар