Мъжки фактор на инфертилитет

Автор: Гергана Ингилизова

Магистър биолог, „Вита Ин Витро Център”

 

Първите изследвания на човешки сперматозоиди датират от далечната 1677г. Льовенхук и Хам първи наблюдават сперматозоиди под микроскоп, но те не разбират каква е ролята им в процеса на оплождане. Те смятали, че сперматозоидът съдържа миниатюрно човешко същество, което започва да расте при попадането му в яйцеклетката. Днес разбиранията относно мъжката репродуктивна система и нарушенията на нейната физиология и анатомия са претърпели значителен прогрес.

Най-малко 40% от случаите на безплодие сред населението се дължат на мъжки фактор на инфертилитет. Поради тази причина е изключително важно при мъжа също да бъдат направени съответните изследвания, когато възникнат проблеми при опитите за забременяване.

 

Докато, обикновено, запушвания на семенни каналчета в тестисите и аномалии в сперматогенезата (процесът на образуване на сперматозоидите) са основните причини за мъжки инфертилитет, съществуват и редица причини, които трябва да бъдат диагностицирани от специалист по стерилитет.

 

Преди да бъдат проведени изследванията, бихте могли да поискате да разгледате и да се запознаете със схема на мъжката репродуктивна система. Това ще ви помогне да придобиете по-ясна представа за процесите, които се извършват в половата система на Вашия организъм.
Основно изследване във връзка с мъжката фертилност е семенният анализ, който представлява количествено и качествено изследване на семенната течност.

 

Четете още: Семенен анализ

 

Кръвните тестове (хормонални изследвания) могат да установят отклонения в хормоналните нива, като например повишено ниво на пролактин, разстройства във функциите на щитоводната жлеза, надбъбречните жлези, хипогонадизъм и други ендокринни нарушения, които биха могли да доведат до намаляване на оплодителната способност на мъжа. Хормоналните изследвания са задължителни при установяване на аномалии в анализа на семенната течност.

 

Настоящи или минали инфекции също биха могли да оказват влияние върху репродуктивната система. Друг сериозен проблем, свързан с мъжкия инфертилитет е еректилната дисфункция, която днес успешно се лекува по консервативен или оперативен път. Освен това, и употребата на определени лекарства значително повлиява мъжката фертилност.

 

Също така, са възможни проблеми в устройството на мъжката репродуктивна система. Такива са варикоцеле, хидроцеле, аномалии в семенните каналчета, импотентност, травма на тестисите.

При някои мъже се наблюдава т.нар. ретроградна еякулация. Това състояние настъпва при проблеми с мускулите или нервите, заобикалящи пикочния мехур, вследствие на което се стига до отделяне на семенна течност в посока не към уретрата и на вън, а към пикочния мехур, тоест навътре. Така в крайна сметка спермата не може да достигне до женския организъм, т.е. там за където е предназначена.

 

Четете още: Мъже, андрологът не е страшен! – част 1

 

Освен това, от проблеми с фертилността страдат и мъже, при които семенната течност е твърде гъста, тъй като тя затруднява движенията на сперматозоидите.

Редица жизнени фактори могат да повлияят мъжката фертилност. Алкохолът и наркотиците могат да окажат пагубно влияние по отношение на възможността за постигане на бременност.

 

Също така, колкото и да не им обръщаме внимание, в средата, в която живеем и работим ни заобикалят фактори, които могат да се окажат опасни за репродуктивното ни здраве. Препоръчително е да потърсите информация как бихте могли да ограничите излагането на Вашия организъм на тези вредни въздействия.

След като са проведени всички необходими изследвания и консултации със специалисти от различни области на медицината, на мъжа могат да бъдат поставени различни диагнози. Когато е поставена вече правилната диагноза, може да бъде препоръчан и адекватен курс на лечение. В зависимост от причината за мъжкия стерилитет, възможните форми на лечение са хирургична намеса, лекарствена терапия или асистирани репродуктивни технологии.

 

Четете още: Естествени начини да подобрите количеството на сперматозоидите

 

Въпреки че безплодието често се третира като женски проблем, то би могло също толкова да повлияе и емоционалното състояние на мъжа. Без значение дали инфертилитетът при двойката се дължи на мъжки или женски фактор, или и на двата, мъжът изпитва същите тревоги и проблеми по отношение на невъзможността за постигане на бременност. Извършването на коректни изследвания и при двамата партньори, би могло да Ви помогне да преодолеете този тежък период от вашия живот.

Добави коментар