Мъжки и женски оргазъм – прилики и разлики

Всеки човек изпитва оргазъм по относително различен начин, особено в зависимост от пола. Реално погледнато сме доста социално предубедени относно мъжките и женските оргазми.

 

Нека разясним: много хора са склонни да сравняват мъжката сексуалност с холивудските стереотипи. Очакваме, че мъжете винаги са в настроение за секс, лесно достигат до оргазъм и всеки път се наслаждават на секса, независимо от времето, мястото и жената, с която го правят. Като контраст, очакваме жените винаги да се нуждаят от силна емоционална връзка преди да правят секс, да достигат по-трудно до оргазъм и дори да го имитират.

 

Такива схващания за сексуалността са ограничаващи и заблуждаващи. В действителност, е възможно мъжете да имат проблем с достигане до оргазъм също като жените. Освен това могат да търсят емоционална връзка преди да правят секс и тя да е толкова важна за тях, колкото е и за жените.

 

Може би една от най-големите разлики, която приписваме на пола, все пак не е мит, а биологична особеност: мъжкото тяло може да бъде по-добре подготвено да се наслаждава на секса без емоционална връзка.

 

мъже, жени, оргазъм, окситоцин, хормони, секс

 

Когато жената изпитва оргазъм, се активира частта от мозъка, която контролира реакцията „бий се или бягай“. При мъжете това не се случва. Изследванията също са установили, че жените имат понижена активност в амигдалата и хипокампуса при достигане на оргазъм – и двете следят за страх и безпокойство.

 

Четете още: Женският оргазъм

 

Какво означава всичко това? Изследователите предполагат, че тези части на мозъка се активират защото жените имат нужда да се чувстват сигурни и спокойни, за да достигнат до оргазъм – нещо, което може да не е толкова важно за мъжкия оргазъм.

 

Проучванията също така смятат, че мъжете се повлияват по-малко от окситоцина (хормонът на привързването), който се освобождава по време на оргазъм. Окситоцинът може да внуши чувство на близост, привързаност, интимност и според някои учени, това е причината жените да имат усещането за близост с партньор, с когото са били само една вечер.

 

окситоцин, секс, мъже, жени, хормон, чувства

 

Изследователите предполагат, че по-високите нива на тестостерон в мъжкия мозък могат да преборят окситоцина и така мъжете остават незасегнати от „изблик на чувства“ след секс за една нощ.

 

Физически казано, мъжките и женски организми също се различават, защото мъжете достигат до възбуда много по-лесно от жените. Така че за тях е по-лесно да достигнат до оргазъм, докато жените се нуждаят от малко повече време. Това може да направи секса по-праволинеен за мъжа. Докато партньорката му се нуждае от концентрация, за да достигне оргазъм, той се наслаждава повече на момента, без предразсъдъци и притеснения.

 

Четете още: 9 трика за подобряване на сексуалния ви живот

 

Добрата новина е, че мъжете и жените могат да спечелят много, познавайки тънкостите и разликите в оргазма при двата пола.  Може би мъжът ще се научи да мисли за секса като за пътуване, а не дестинация, а може би жената ще се научи повече да се наслаждава на момента, без да се тревожи.

 

Без значение какво ще изпитате по време на оргазъм, просто се отпуснете и се наслаждавайте. Това е едно от удоволствията на живота – полезно не само за тялото и за ума, но и за връзката ви. 

 

Снимки: Katie Tegtmeyer, Sebastian.gone.archi, www.pierrelognoul.be Foter.com

Добави коментар