Мъжка менопауза – мит или реалност?

Някои хормони, свързани със стареенето могат да променят мъжете – понякога това се нарича „мъжка менопауза” – но тя е различна от менопаузата при жените. Необходимо е да разберете знаците, симптомите и да проучите възможностите за лечение.

 

Хормоналните проблеми са естествена част от стареенето. За разлика от по-драматично намаляващия репродуктивен хормон при жените в менопауза, промените на половите хормони при мъжете се проявяват постепенно и в продължение на години.  Ето какво да очаквате:

 

Развенчаването на мита за „мъжката менопауза”

 

Понятието „мъжка менопауза” понякога се използва за да опише намаляването на нивата на тестотерон или намаляване на бионаличността на тестотерона свързани със стареенето. Менопаузата при жените и „мъжката менопауза” са две различни понятия. При жените се прекратява овулацията и производството на репродуктивните хормнони спада за относително кратък период от време.

 

При мъжете ефектите променят както сексуалната функция, така и нивото на енергия, настроението – това може да се случва в продължение на години, незабелязано дори.

 

И така, кой е най-добрият начин да се обозначи така наречената мъжка менопауза?  Много лекари използват термина андропауза, за да опишат хормоналните промени, свързани със застаряването при мъжете. Други термини обозначаващи това състояние са тестотеронов дефицит, андрогенен дефицит на застаряващия мъж и начало на хипогонадизъм.

 

Четете още: Може ли да се предотврати рака на простатата?

 

Нивата на хормоните през годините

 

Нивата на тестотерон се различават значително сред хората. Като цяло обаче възрастните мъже са по-склонни да имат по-ниски нива на тестотерон от младите. Нивата на тестотерона постепенно намаляват – около 1% на година след 30 годишна възраст. До около 70 годишна възраст, намаляването на нивото на тестотерон може да бъде около 50%.

 

Отчитане на ниски нива на тестостерон

 

Някои мъже имат по-ниско от нормалното ниво на тестотерон без признаци и симптоми. За други, това може да доведе до:

 

Промени в сексуалната функция. Това може да включва еректилна дисфункция, намалено сексуално желание, по-малко спонтанни ерекции – като по време на сън, и безплодие.

 

Промени в моделите на съня. Понякога ниските нива на тестостерон водят до нарушения на съня, безсъние или повишена сънливост.

 

Четете още: Как да предотвратите появата на хемороиди?

 

Физически промени. Различните физически проблеми са възможни, включително натрупване на мазнини в тялото, намалена мускулна маса, сила и издръжливост, намаляване на плътността на костите. Подути или болезнени гърди (гинекомастия) и загуба на окосмяването по тялото. Рядко може да изпитате горещи вълни и липса на енергия.

 

Емоционални промени. Ниските нива на тестотерон могат да допринесат за намаляване на мотивацията и самочувствието. Може да се чувствате тъжни и депресирани, да се концентрирате трудно и да забравяте неща.

Важно е да се отбележи, че някои от тези знаци и симптоми са нормална част от възрастта. Други може да бъдат причинени от различни фактори, включително страничните ефекти на медикаменти, проблеми с щитовидната жлеза, депресия, прекомерна употреба на алкохол. Кръвният тест е единственият начин да се диагностицира нивото на тестотерон или намаляването на бионаличността на тестотерона.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

Ако подозирате, че имате ниски нива на тестостерон, се консултирайте с вашият лекар. Той може да прецени възможните причини за вашите признаци и възможностите за лечение. Вие не можете да стимулирате естественото производство на тестостерон, но тези стъпки могат да ви помогнат.

 

Какво да направите?

 

Бъдете искрени с вашия лекар. Работете със своя лекар, за да се идентифицират и лекуват всякакви здравословни проблеми, които могат да предизвикат вашите симптоми – от страничните ефекти на медикаментите до еректилна дисфункция и други сексуални проблеми.

 

Изберете здравословен начин на живот. Хранете се здравословно и включете физическа активност в живота си. Здравословните навици ще ви помогнат да поддържате вашата издръжливост, енергия и мускулна маса. Редовната физическа активност може да подобри настроението ви и съня ви.

 

Четете още: Защо пържените храни са опасни за здравето ви?

 

Потърсете помощ, ако се чувствате зле. Депресията при мъжете не винаги означава тъга. Тя включва и раздразнителност, изолираност, затваряне. Още признаци са прекомерната употреба на алкохол, наркотици или тръпката от рискови дейности.

 

Бъдете предпазливи и от билковите добавки. Билковите добавки не са доказано безопасни и не е доказан и ефекта им при нисък тестостерон. Някои от тях може да бъдат опасни. При продължителна употреба някои могат да предизвикат заболяване.

 

Лечението свързано с нисък тестостерон с тестостерон заместителна терапия е спорно. За някои мъже, тестостероновата терапия облекчава досадните признаци и симптоми от дефицита на тестостерон. За други обаче, особено при по-възрастните мъже ползите не са ясни.

 

Тестостерон заместителната терапия може да увеличи риска от рак на простатата и други здравословни проблеми. Ако се чудите дали инжекциите тестострерон или други лечения с тестостерон са за вас, то консултирайте се с вашият лекар за да претеглите плюсовете и минусите.

Добави коментар