Мъжка контрацепция

Понастоящем съществуват множество начини да се предпазим от нежелана бременност. При това говорим не само за женска, но и за мъжка контрацепция. Нещо повече, методите за предпазване от нежелана бременност при мъжете са не по-малко от тези, предназначени за жени.

 

Основни методи за мъжка контрацепция са следните: презерватив, вазектомия, различни способи на временна стерилизация (химическа, температурна и механична), а така също и хирургическа стерилизация. Нека да ги разгледаме по-подробно:

 

Презерватив

 

Един от най-широко разпространените и достъпни начини да се минимизира вероятността от забременяване е използването на презерватив. Плюсовете му са ясни – простота при използване и ниска цена. От минусите могат да се посочат несъвършенната защита и необходимостта от определена нагласа при партньорите за неговото използване.

 

презерватив, контрацепция, предпазване бременност

 

Четете още: Как се използва презерватив? и Какво трябва да направя, ако презервативът се скъса?

 

Прекъсване на половия акт

 

Широко разпространено е схващането, че може да се предотврати нежелана бременност чрез прекъсване на половия акт. Всъщност истината е по-различна: при някои мъже отделянето на семенна течност в малки количества може да настъпи още в началото на половия акт. Освен това, този метод може да доведе до нежелани разстройства от сексуален или психологически характер, включително до понижаване на сексуалното влечение при мъжа.

 

Четете още: Методи за контрацепция

 

Манипулация на половия акт

 

Някои мъже практикуват т.нар. манипулация на половия акт. Те смятат, че изкуствено продължения акт може да се използва като защита от нежелана бременност. Това на практика не е така, защото както вече споменахме по-горе – при някои мъже отделянето на семенна течност може да започне още в началото на акта, и освен това, подобна „манипулация” може да доведе до хипертония, главоболие и разстройства (вкл. импотентност) на сексуална основа.

 

Временна химическа стерилизация

 

химическа стерилизация, контрацепция, предпазване бременност

 

Ефект на временна химическа стерилизация дават различни препарати, съдържащи големи дози тестостерон. Такива препарати могат да се приемат под формата на капсули, които се поставят под кожата и в продължение на 3-4 седмици се абсорбират от организма или като обикновени хапчета и инжекции.В зависимост от препарата, ефектът му може да продължи от един месец до половин година. Не бива да се забравя обаче, че прием на тестостерон в повишени дози може да доведе до странични ефекти – треска, главоболие, повишено кръвно налягане, подуване.

 

Четете още: Съвременна контрацепция или как да се предпазим от нежелана бременност

 

Ежедневни горещи вани

 

Друг начин за постигане на временна стерилизация е вземането на ежедневни горещи вани. Ако температурата на водата е между 46 и 60 градуса, този метод може да бъде много ефективен – ежедневното потапяне в гореща вана в продължение на един месец може да доведе до нарушения в изработката на сперматозоиди в продължение на 5-6 месеца.

 

гореща вана, контрацепция, предпазване бременност

 

Хирургическа интервенция

 

Хирургическа интервенция също може да послужи като мъжка контрацепция – съществуват варианти на временна и постоянна стерилизация. Вазорезекцията – хирургична процедура, при която се превързва семепровода е чест способ за временна контрацепция. С цел пълна стерилизация на мъжа, се практикува и вазектомия – семепровода се прекъсва и мъжа продължава да има еякулат, но в него липсват сперматозоиди. В този случай способността за забременяване се загубва напълно и завинаги.

 

По материали от руския печат. Превод и обработка: Ростислав Райчев

Снимки: photostock, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар