Мъже, андрологът не е страшен! – част 2

Интервю с д-р Джаудат Макки, уролог, андролог в МБАЛ „Надежда“.

 

Продължава от: Мъже, андрологът не е страшен!

 

МТА: Каква е успеваемостта на лечение на мъжкия стерилитет?

 

Д-р Макки: Личният ми опит показва, че при около 60% от пациентите има успеваемост, като наблюденията ми са от нашата болница – МБАЛ „Надежда“, а смея да твърдя, че тази болница е на европейско ниво.

 

МТА: Какви препоръки бихте дали на мъжете, които се сблъскват с този проблем?

 

Д-р Макки: Мисля, че тук е мястото да кажем колко е важна профилактиката за навременното откриване на проблемите в тази област. За съжаление, в повечето случаи, мъжете се обръщат към специалист уролог и андролог едва когато партньорката не постига желаната бременност. За някои състояния е важно да бъдат откривани рано, за да се приложи навременно лечение.

 

андролог, стерилитет, профилактика

 

Напоследък, обаче отчитам напредък в тази област. Например ако за месец съм имал около 100 пациента, 5 от тях са потърсили консултация с цел профилактика. Това не е много, но все пак има такива пациенти. Тук ще си позволя да използвам един като че ли вече доста поизтъркан израз, но той е много верен: Профилактиката е най-добрата превенция. Затова ние лекарите, заедно с медия като вашата и изобщо по всякакъв начин, трябва да се стремим да информираме мъжете, затова колко е важно, поне веднъж годишно да се правят профилактични прегледи.

 

Четете още: Генетични причини за безплодие при мъжете

 

МТА: Притеснителни ли са мъжете, когато става въпрос за такъв проблем?

 

Д-р Макки: Преди да стана лекар си мислех, че мъжете са т.нар. силен пол. Когато започнах да практикувам професията си установих, че не е така. Всъщност жените са силния пол, а мъжете са изключително притеснителни. Това вероятно е и една от причините, те да не търсят помощ навреме. Убедени в своето мъжество, ние мъжете смятаме, че при нас няма как да има проблем. За съжаление понякога при не навременна лекарска намеса става късно, затова трябва да се потърси лекарска консултация при появата на първите симптоми.

 

андролог, стерилитет, притеснения

 

Четете още: Oсновни съвети към двойки след неуспешен опит за забременяване

 

МТА: В кои случаи трябва да се потърси незабавно лекарска помощ и консултация?

 

Д-р Макки: Както казахме в началото, ако двойката прави опити за забременяване и не постигне бременност за споменатия в началото период, е редно да се потърси консултация с лекар. Иначе при възпалителни заболявания на мъжката полова система, трябва веднага да се обърнат към специалист, там нещата не търпят отлагане, тъй като се развиват много бързо. 

 

В партньорство с:

 

Снимки: Life Mental Health, cuddlecafe}  Foter.com

Добави коментар