Мъже, андрологът не е страшен! – част 1

Интервю с д-р Джаудат Макки, уролог, андролог в МБАЛ „Надежда“.

 

МТА: Кога е необходимо двойките с репродуктивен проблем да се консултират с андролог?

 

Д-р Макки: Обикновено двойката разбира, че има репродуктивен проблем, когато се опитват да имат дете и нещата не се получават за срок между 6 месеца (ако жената е над 35 години) и 1 – 2 години (ако жената е под 35 г.). Ако бременността не се случва редно е мъжа да се консултира с андролог, а жената с акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина. Съответно андрологът насочва мъжа към необходимите изследвания.

 

Първо се прави т.нар. оглед, палпация и ехографско изследване, след което – спермограма. Тя е основен метод за установяване на репродуктивни проблеми при мъжа. Важно е спермограмата да бъде направена в специализирана инвитро клиника, а не в случайна лаборатория. Преди изследването трябва да има въздържание от 3 до 5 дни.

 

стерилитет, андролог

 

МТА: Кои са най-разпространените причини за мъжки фактор на стерилитет?

 

Д-р Макки: Причините са много и най-разнообразни. Някои от тях могат да се появят още при раждането. Например крипторхизъм, когато тестисите се задържат в коремната кухина и не могат сами да се спуснат в скротума. Обикновено майката забелязва този проблем. Тогава е необходимо да се обърне към детски уролог. При установяването на заболяването, първоначално се прилага хормонално лечение, и ако до третия месец няма резултати се преминава към оперативна намеса.

 

Четете още: Какво значи лоша спермограма?

 

По мои наблюдения след извършването на тази оперативна намеса, за освобождаването на тестиса и вкарването му в скроталната половина, където да се фиксира, чрез процедурата орхипексия, около 30-35% от тези тестиси произвеждат сперматозоиди. Имаме доста случаи при пациенти с азооспермия, при които при последваща диагностична биопсия рядко успяваме да извадим сперматозоиди от такъв тестис.

 

андролог, стерилитет

 

Други причини могат да бъдат прекарани заболявания в детска възраст, например торзио на тестис, възпалителни заболявания на тестиса, орхиепидидимит. Също така прекарани в младежка възраст венерически заболявания (от рода на трипер, сифилис), някои ендокринни заболявания, тумори на тестиса.

 

Четете още: Причини, диагностика и лечение на мъжкия инфертилитет

 

Един от основните причинители за мъжкия стерилитет е и варикоцеле, при което след лечението и оперативната намеса, имаме около 50% подобрение в спермограмите.

 

стерилитет, андролог, верциколе

 

Друг причинител на инфертилитет при мъжете са кистите на тестисите, които се откриват чрез палпация и ехография. В тези случаи след екстирпация (отстраняване) на кистата, пациентите идват на контролен преглед след 3 месеца, за да се направи нова спермограма. Опита ми показва, че при повечето пациенти резултатите са доста добри.

 

Разбира се влияние оказва и начина на живот, професията, храната, излагането на радиация, химични фактори и т.н.

 

Продължава на: Мъже, андрологът не е страшен! – част 2

 

В партньорство с:

 

Снимки: giulia dF, adwriter, ryanne { trimmed reality }  Foter.com

Добави коментар