Мъжете и тютюнопушенето: как и защо да откажете цигарите? – част 1

Знаете ли, че при мъжете, които пушат, рискът от рак на белия дроб е цели 22 пъти по-голям? Тютюнопушенето обаче влияе не само на белия ви дроб.

 

Тютюнопушенето не причинява само белодробни заболявания като рак на белия дроб, емфизем или хроничен бронхит. То увеличава риска и от други здравословни проблеми като:

 

• сърдечни заболявания – притокът на кръв критично намалява

• инсулт – липса на приток на кръв към мозъка поради кръвен съсирек или кървене в мозъка от разкъсан кръвоносен съд

• остеопороза – изтъняване или отслабване на костите

• други видове рак – рак на гърлото, устата, хранопровода, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, простатата

• проблеми с ерекцията (импотентност) или безплодие

• бръчки – уврежда кожата и способства появата на бръчки или петна

 

Пушенето около партньорката или децата ви, може да доведе до здравословни проблеми и при тях. То увеличава риска от рак на белите дробове, астма, алергии, инфекции на ухото и други здравословни проблеми.

 

Пушенето около бременна жена може да причини здравословни проблеми както при нея, така и при бебето. Когато пушите около бременната си жена, повишавате риска от спонтанен аборт, мъртво раждане или ниско родилно тегло на бебето при раждането.

 

Пасивното пушене на майката се отразява на бебето по време на кърмене. Майката предава вредните химикали на бебето чрез кърмата си. Това може да предизвика гадене, повръщане, коремни спазми и диария при бебето. Медицинските специалисти са доказали, обаче, че ако майката не може да се откаже от цигарите, е по-добре да кърми бебето си.

 

Леките цигари не са по-безопасни

 

Може да си мислите, че леките цигари са по-малко вредни от по-силните. Това обаче изобщо не е вярно. Леките цигари излагат пушачите на същия риск от здравословни проблеми, както обикновените.

 

Някои марки цигари обозначават, че леките цигари са с по-ниско съдържание на катран и никотин. Не позволявайте тези твърдения да ви заблудят.

 

Четете още: Потене по време на секс

 

Тютюневите компании използват машини, за да изчислят количеството на катран и никотин в цигарите. Тези машини изследват всички цигари по един и същи начин. Хората обаче не пушат по същия начин. Някои от тях могат да вдишват по-дълбоко и да поемат по-голямо количество дим, за да задоволят никотиновата си жажда. Тогава вдишват повече катран, никотин и други химикали, отколкото машината е изчислила.

 

Освен това тютюневите компании правят по-леки цигари и като поставят малки дупки във филтрите за разреждане на дима с въздух. Въпреки това, много пушачи запушват дупките с пръсти или устни и това прави леките цигари по-силни.

 

Спрете цигарите и почувствайте предимствата!

 

• 20 минути след отказване – кръвното ви налягане се връща към нормалното и температурата на ръцете и краката се увеличава, връщайки се към нормалната

 

• 8 часа след отказване – въглеродният моноксид (газ, който може да бъде токсичен) в кръвта спада до нормално количество

 

• 24 часа след отказване – рискът от сърдечен удар се понижава

 

• 2 дни след отказване – вкусовите ви рецептори се подобряват и усещате ароматите много по-добре от преди

 

Четете още: Профилактични прегледи за мъжете

 

• 2 седмици до 3 месеца след отказване – циркулацията на кръвта се подобрява, а дробовете ви започват да работят много по-добре

 

• 1 до 9 месеца – синусите ви се прочистват, а кашлица, умората, задъхването и лошия дъх изчезват. Дробовете ви започват да функционират по-добре, а риска от инфекция на белите дробове и се понижава.

 

• 1 година след отказване – рискът от сърдечни заболявания намалява наполовина

 

• 5 – 15 години след отказване – рискът от инсулт е толкова голям, колкото би бил ако никога не сте пушили

 

• 10 години след отказване – рискът от рак на белия дроб е почти същия като на някой, който никога не е пушил. Рискът от рак на устата, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, бъбреците и панкреаса също намалява.

 

• 15 години след отказване – рискът от сърдечно съдови заболявания е същия като при хора, които никога не са пушили

 

Знаете ли, че много хора опитват да откажат цигарите по два или три пъти, преди наистина да успеят? Никотинът е много пристрастяващ и мощен наркотик. Той е толкова пристрастяващ, колкото е кокаинът или хероинът. Добрата новина е, че милиони хора са успели да се откажат от пушенето. Трудно е, но ако решите – можете да се справите.

 

Продължава на: Мъжете и тютюнопушенето: как и защо да откажете цигарите? – част 2

Добави коментар