Мъжете и безплодието в семейството

Един от митовете, който се дискутира и поддържа в мъжките среди е, че ако в семейството не се получава бебе, то тогава “шерше ла фам” (виновна е жената). Друг подобен мъжки мит е именно, че жената е виновна и за това, че вместо очакваният мъжки наследник се е родило момиченце и обратното.

 

Всички тези заблуди съществуват, въпреки включения курс на обучение в задължителното средно образование, който съдържа няколко теми от учебниците по анатомия относно сперматозоидите, яйцеклетките и хромозомите. И въпросът не е в това, че по-силната половина от човечеството са били по-лоши ученици в училище. Накратко – това е начинът повечето мъже да се дистанцират от така наречените от тях женски проблеми.

 

Четете още: Стерилитет – симптоми, изследвания и тестове

 

А статистиката, както вече е известно, сочи точно обратното. Мъжете и жените са причината за безплодие в двойката в еднакъв процент от случаите. Като според различните източници, този процент варира между 35-40. При останалите около 20% от двойките стерилитета се дължи и на двамата партньори или е неизяснен.

 

Най-разпространената причина за мъжкото безплодие са последствията от прекарана в детството инфекция, както и венерическо заболяване прекарано през юношеството. На подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите влияят както хормоналните, така и анатомични особености при всеки отделен мъж.

 

Четете още: Най-често задаваните въпроси за стерилитета

 

Като начало е необходимо да се произвеждат достатъчно сперматозоиди – т.е. тестисите да работят правилно. Точно на този етап се открива причината за безплодие при повечето мъже. Второ: на пътя на движение на сперматозоидите не трябва да има запушвания или сраствания – т.е. пътят на семенната течност трябва да бъде свободен.

 

В женския организъм сперматозоидите са подложени на много изпитания, като например факта, че още на входа има вероятност да ги очаква гибелно агресивна за тях среда, в матката или тръбите може да има непреодолимо препятствие под формата на срастване (запушване), а яйцеклетката може да не съзрява във фуликула и изобщо може да не е възможно да се осъществи среща между сперматозоидите и яйцеклетката. И дори стигнали до маточните тръби, където ги очаква яйцеклетката, няма стопроцентова гаранция, че ще се осъществи оплождане.

 

Четете още: Имунологично безплодие

 

Проблемите са много, но диагностицирането на мъжкото безплодие е в десетки дори в стотици случаи по-лесно от това при жените. В развитите страни лекарите дори съветват жените да не започват дългия и мъчителен процес на изследвания относно безплодието, ако преди това не е налице спермограмата на съпруга. При жените това диагностициране може да отнеме години, сменяйки един след друг методи на изследване и диагностика, а резултатът от анализа на мъжете може бъде готов още на същия ден.

 

Материалът е предоставен любезно от: www.zachatie.org

Добави коментар