Музиката и вашето неродено бебче

Влияе ли музиката на развитието на бебето?

 

Всъщност никой не може да каже със сигурност. Някои проучвания показват, че ембрионите могат да чуят и да реагират на звука от движение. Но никой не знае какво означават за бебето тези движения, защото експертите не могат да наблюдават толкова лесно едно неродено бебе, колкото едно вече родено.

 

Слушането на музика ще направи ли бебето ви по-умно?

 

Няма изследвания, които да докажат, че слушането на музика, докато бебето е още в утробата, го прави по-умно. Може би сте чували, че слушането на музика във всички възрасти прави децата по-добри математици. Тези проучвания обаче са фокусирани върху по-големи деца, а не върху ембриони.

 

Например уроците по пиано могат да засилят пространственото мислене на детето ви. Изследователите тестват 3 – 4 годишни деца, но предполагат, че щом ефектът върху тези деца е толкова добър, бебетата могат да се възползват от него по същия начин още от пренатална възраст.

 

Друго твърдение е, че новородените могат да разпознаят музика, която родителите са им пускали още докато са били в утробата. Те се ококорват или заспиват, когато чуят позната песен.

 

Четете още: Мамнезия или Мозъка на бременната

 

Някои хора твърдят, че ембрионите се радват, докато слушат музика и това личи от дишането им. Всъщност нероденото бебче следва ритъма на музиката чрез дишането си. И това ново умение очевидно радва бебето.

 

Как да слушате музика по време на бременността?

 

Най-добрият вариант е да слушате музика директно от уредбата. Не е добра идея да използвате слушалки на корема си, тъй като музиката отблизо може да се окаже свръхстимулираща за вашето бебе. Не е правилно да мислите, че звукът трябва да е много силен, за да проникне в корема ви. Всъщност околоплодната течност е доста добър проводник на звука.

 

Колко силно е твърде силно?

 

Няколко проучвания показват, че неродените бебенца, изложени на силен шум в продължение на дълъг период от време, е по-вероятно да се родят преждевременно, имат ниско тегло при раждане и страдат малко по-често от загуба на слуха при раждане. Изследванията включват най-вече майки, работили в райони, изложени на висок шум, което е доста по-различно от отиването на концерт.

 

Все пак не е добра идея да усилите звука на уредбата повече от 65 децибела. Това може да нарани или стресне бебето ви. Ако слушате музика за по-продължителен период, добре е да запазите децибелите под 50. Децибелните нива на домакинските звуци са:

 

• 50 – 75 dB –перална машина

• 55 – 70 dB – миялна машина

• 60 – 85 dB – прахосмукачка

• 60 – 95 dB – сешоар

• 65 – 80 dB – будилник

• 75 – 85 dB – тоалетна с казанче

• 80 dB – звънене на телефон

 

Четете още: Усещания и емоции на бъдещото дете

 

Долната линия

 

Изследванията по темата все още са в начален стадий и експертите не могат да изразят категорично мнение дали музиката е приятна или досадна за нероденото бебе. Ако решите да пускате музика на своето бебе, не забравяйте, че умереността е ключът.

 

Пускайте музика защото ви харесва, а не защото опитвате да направите нероденото си бебе по-умно. Музиката може да ви помогне да се отпуснете, да заспите. Когато една жена е отпусната, това е добре и за бебето. По този начин музиката има индиректен ефект върху плода.

 

И все пак, ако сте слушали музика по време на цялата си бременност, може случайно да родите следващата Адел или Майкъл Джексън.

Добави коментар