Мононуклеоза

Какво представлява мононуклеозата?

 

Мононуклеозата е често срещано заболяване, което ви кара да се чувствате уморени и слаби в продължение на седмици или месеци. Тя отминава от само себе си, но за целта е необходима много почивка и добра грижа.

 

Мононуклеозата се причинява от вируса Epstein-Barr (EBV). От нея се разболяват най-често тийнейджъри и млади хора. Децата също могат да се разболеят, но това често остава незабелязано, тъй като техните симптоми са много леки. Възрастните хора обикновено не се разболяват от мононуклеоза, защото имат изграден имунитет към нея.

 

Как се разпространява мононуклеозата?

 

Мононуклеозата може да се разпространи чрез контакт със слюнка, секрет от носа или гърлото, а понякога и сълзи. Тъй като вирусът може да се разпространи чрез целувка, той си е спечелил прозвището „болестта на целувката“.

 

мононуклеоза, зараза, болест, здраве, целувка, дете

 

Ако имате мононуклеоза, можете да предотвратите предаването и на други хора, като не се целувате с никого и като не използвате общи чаши, чинии, прибори и четки за зъби.

 

Веднъж преодолели болестта, симптомите ще си отидат завинаги, но вие винаги ще носите вируса, който я е причинил. Той може да се активира от време на време без да причинява никакви симптоми. Когато вирусът е активен, обаче, той може да се предаде и на други хора. Почти всеки е бил заразен с тази болест в младите си години.

 

Четете още: Ангина – част 1

 

Какви са симптомите на мононуклеозата?

 

Най-честите симптоми на мононуклеозата са висока температура, силно възпалено гърло, подути лимфни възли, подути сливици, слабост и умора. Симптомите обикновено започват 4-6 седмици след като сте били изложени на вируса.

 

мононуклеоза, зараза, болест, индекция, здраве, целувка

 

Мононуклеозата може да предизвика подуване на далака. Силна болка в лявата част на корема, може да означава, че далакът се е спукал. Случаят е спешен!

 

Вашият лекар ще ви зададе въпроси за симптомите и ще ви прегледа. Може да се наложи да си направите изследване на кръвта, за да се провери за наличие на мононуклеоза. Кръвните тестове могат да помогнат и да се изключат други причини за вашите симптоми.

 

Четете още: Заушка

 

Обикновено е достатъчна самостоятелна грижа за мононуклеозата:

 

• Почивайте си. Можете да се наложи почивка на легло, което означава, че ще стоите далеч от училище или работа за известно време.

 

• Гаргарата със солена вода и таблетките за смучене за гърлото ще успокоят гърлото ви. Те са безопасни за достатъчно големите деца.

 

мононуклеоза, здраве, инфекциозни заболявания, болест, дете

 

• Парацетамолът или ибупрофенът ще понижат температурата и ще облекчат болката в гърлото и главоболието. Прочетете листовката на всяко лекарство внимателно.

 

• Избягвайте контактния спорт и вдигането на тежки предмети. Вашият далак може да е подут  и напрягането може да доведе до неговото спукване.

 

При тежки случаи, лекарят ви може да ви предпише кортикостероиди за намаляване на подуването на гърлото сливиците или далака. 

 

Снимки: Marina(im.back), 96dpi, arndt_hoppe Foter.com

Добави коментар