Може ли четката за зъби да ви разболее?

Може би сте чували за микроби, които живеят в четката за зъби и се чудите дали това е повод за безпокойство? Факт е, че има повече бактерии в устата, отколкото навсякъде другаде в тялото, а някои от тях попадат и върху четката за зъби след миенето на зъбите. Освен това повечето хора съхраняват четката си за зъби в банята, а там се съдържат много бактерии дори и във въздуха, заради влагата.

 

Нуждае ли се четката за зъби от стерилизация?

 

Въпеки че проучвания показват, че различни микроорганизми могат да живеят в четката след употребата ѝ, няма клинични доказателства, че накисването на четката в антибактериален разтвор и изплакването на устата с вода за уста има положителен или отрицателен ефект.

 

Макар тези продукти да нямат никаква вреда, проучвания показват, че те не са необходими за да се предотврати разспространението на микроби. Може да се използват по-прости методи, за да ограничите разпространението им по четката за зъби.

 

Имайте предвид, че някои методи за почистване на четката за зъби, могат да я повредят. Така ефективността ѝ може да бъде намалена.

 

Четете още: Как да се грижим правилно за зъбите си?

 

Какво може да направите?

 

 Измийте добре ръцете си със сапун и топла вода преди и след почистването на четката.

 

 След четкането, изплакнете четката с топла вода и я съхранявайте в изправено положение, докато изсъхне.

 

 Не покривайте четката за зъби и не я поставяйте в затворен съд, докато не е напълно суха. Влажната среда благоприятства развитието на бактерии.

 

 Използвайте напълно суха, четка за зъби. Всеки трябва да има 2 четки за зъби, за да има достатъчно време те да изсъхнат между употребата им.

 

Четете още: Рискът от заболяване на венците

 

 Не давайте четката си на никого. Също така, не съхранявайте четки за зъби по начин, по който те могат да се докоснат и така да се разспространят микробите.

 

 Заменяйте четката си на всеки 2-3 месеца. Зъболекарите препоръчват тази практика не само като превенция срещу замърсяване, но когато четките се износят стават по-малко ефективни.

 

 Винаги заменяйте четката си след настинка или друго заболяване, за да предотвратите замърсяване.

 

 Ако вие или някой друг в семейството ви е болен, то трябва да използвате и друга паста за зъби (може да е малък размер, подходяща за пътуване), за да се предотврати разпространението на микробите по другите четки чрез отвора на самата тубичка.

Добави коментар