Може ли стресът да попречи на забременяването?

Стресът определено може да повлияе на забременяването. В действителност, ако от дълго време не успявате да забременеете, вероятно ще получите съвет: „Просто се успокойте и ще стане“. Въпреки че можете да почувствате негодувание, в това твърдение има истина.

 

Стресът може да повлияе на функционирането на хипоталамуса – жлеза в мозъка, която регулира както апетита и емоциите, така и хормоните, които заповядват на яйчниците да освободят яйцеклетките. Ако сте под стрес, овулацията ви може да закъснее или да не се появи изобщо. Така че, ако правите секс на 14-тия ден от цикъла, мислейки си че сте в овулация, може да пропуснете възможността да забременеете.

 

Важно е да правите разлика между постоянния и внезапния стрес. Тялото често се нагласява към постоянния, ежедневен стрес, така че е вероятно да имате овулация доста последователно всеки месец. Внезапният стрес от своя страна – смърт в семейството, злополука или развод, може да забави цикъла ви или да повлияе на овулацията, с което да попречи на забременяването.

 

Четете още: Как да забременея?

 

Разбира се, това варира от жена до жена. При някои жени дори едно пътуване извън града може да забави овулацията. При други, силно травматичен инцидент може да не повлияе изобщо.

 

Важно е да се знае, че стресът не е само негативен. Положителен стрес също може да повлияе на цикъла ви, причинявайки забавянето на овулацията или липсата ѝ. Булките често се оплакват от необичаен цикъл, защото са щастливо стресирани заради сватбите си. Няма значение дали е добра или лоша причината за стреса, той може да повлияе на овулацията.

 

Ако се опитвате да забременеете и сте под стрес, цервикалната слуз може да ви даде предупреждение, че нещо не е наред. Вместо просто да забележите увеличение на течението от шийката на матката по време на овулацията, можете да редувате петна от влага и сухи дни. Това се случва, ако тялото ви се опитва да овулира, но стресът продължава да забавя овулацията.

 

Четете още: Планиране и подготовка за бременността

 

Ще бъдете в състояние да разберете кога сте в овулация чрез проследяване на телесната си температура. Трябва да установите устойчивото ѝ повишаване ден след овулацията с продължителност 12-16 дни.

 

Добрата новина е, че забавянето на овулацията просто удължава целия цикъл и не пречи на забременяването. То не скъсява лутеалната фаза – тя обикновено е с продължителност 12-16 дни продължава от овулацията до началото на менструацията. Това е важно, защото по-кратката лутеална фаза се свързва с ранния спонтанен аборт.

 

Така че, стресът може да повлияе на времето на овулацията, но това не означава, че ще провали шансовете ви за успешна бременност.

Добави коментар