Може ли стресът да повлияе на вашето неродено бебе?

Да носите бебе не е лесно. Вие се притеснявате за всичко. Дали се храните здравословно? Безопасно ли е да се упражнявате? Как ще жонглирате между работата и родителството?

 

Някои видове стрес по време на бременност са нормални, точно като през останалата част от живота. Но ако стресът става постоянен, ефектът върху вас и вашето бебе може да е по-траен.

 

Когато сте стресирани, тялото ви минава в режим на „Борба или бягство“, и произвежда кортизол и други хормони на стреса. Това са същите хормони, които рязко нарастват, когато сте в опасност. Те ви подготвят да бягате като изпращат „взрив“ от гориво за мускулите ви и карат сърцето да бие сякаш ще изскочи.

 

бременност, стрес, здраве, кортизол, хормони

 

Ако можете да се справите със стреса и да продължите напред, вашето тяло ще се успокои и ще се върне в равновесие. Видът стрес, който наистина има разрушителен ефект, е този който не ви позволява да продължите. Не забравяйте обаче, че стресът може да навреди и на вашето бебе. В действителност, постоянният стрес може да промени системата за управление на стреса в тялото, като го кара да се разгневява и предизвиква възпалителна реакция.

 

Възпаленията от своя страна са свързани с по-лошото здраве при бременност и проблеми с развитието на бебето. Има някои данни, показващи, че високите хронични стресови фактори при жените и неумението за справяне с тях, може да са свързани с по-ниско тегло при раждане и раждане на недоносено бебенце.

 

Четете още: Бъдещи мами, забавете темпото!

 

Стресът на майката и мозъкът на бебето

 

Хроничният стрес може да допринесе и за фините разлики в развитието на мозъка, което може да доведе до поведенчески проблеми при детето докато расте.

 

Проучванията в тази област все още са в ранен етап, лекарите трябва да разберат точно връзката между стреса и влиянието му при бременност. Дори и така,  е особено важно бременните жени да се научат да се справят с хроничния стрес – например от финансови проблеми или такива свързани с взаимоотношенията.

 

бременност, хроничен стрес, здраве, мозък

 

Вие не трябва да се чувствате виновни, заради стреса, който изпитвате, но трябва да се опитате да го контролирате доколкото това е възможно.

 

Бременност и успокоителни

 

Има няколко начина, с които да се справите със стреса по време на бременност.

 

Равносметка: Говорете с вашия лекар за това, което ви кара да се чувствате притеснени. Заедно можете да потърсите решения, които да включват медитация, пренатална йога, психотерапия.

 

Четете още: Страничните ефекти на бременността, които никой не ви казва

 

Изпейте песен: Дори да не можете да пеете, тананикайте си я в главата. Музиката помага да контролирате нивата на кортизола.

 

Отпуснете се: Вземете си топла вана, чаша чай, хубава книга. Ще имате няколко скъпоценни шанса да се поглезите докато носите вашето бебе.

 

Снимки: PhotosByDarko, ♥♥♥ Fufue ♥♥♥ Foter

Добави коментар