Може ли кърменето да намали риска от рак на гърдата?

Съществуват множество неща, които жените могат да направят, за да понижат риска от рак на гърдата, включително редовната физическа активност, ограничаването на алкохола и поддържането на здравословно тегло. Кърменето често е включвано като един от начините за намаляване на този риск, но изследванията по въпроса са противоречиви.

 

При преглеждане на изследванията за връзката между кърменето и рака на гърдата, става ясно, че това е сложна за изучаване материя. Ако кърменето намалява риска, то става в относително малък процент и зависи от това, дали жената е кърмила за дълъг период от време. В страни, като САЩ, повечето жени спират да кърмят след 2-3 месеца, или спират редовното кърмене и започват да дават формула на бебетата си на някои хранения.

 

При жените, които имат много деца и кърмят всяко от тях за по-дълъг период от време, риска от рак на гърдата изглежда намалява до известна степен, в сравнение с жените с по-малки семейства, които кърмят по-кратко време.

 

Изследванията показват, че кърменето намалява риска от рак на гърдата, но също така това се натрупва във времето (в зависимост от това колко време жената е кърмила) и в зависимост от броя деца, които тя е кърмила.

 

Резултатите от мащабно проучване (проведено от учени, изследващи хормоналните фактори за развитието на рак на гърдата), публикувано през 2002 г., подкрепят тезата, че кърменето може до известна степен да служи като предпазна мярка срещу рака на гърдата.

 

Изследователите анализирали 47 изследвания в 30 страни. Тези изследвания съдържали информацията за 50 000 жени с инвазивен рак на гърдата и 97 000 жени без това заболяване. Авторите на изследванията открили, че броя на диагностицираните с рак на гърдата е малко по-малък сред жените, които са кърмили и ще по-малък сред тези, които са кърмили за по-дълъг период от време.

 

Четете още: Увисват ли гърдите от кърменето?

 

За всеки 12 месеца кърмене (независимо дали става дума за 1 дете или за сборен период от кърменето на няколко деца) риска от развитие на рак на гърдата намалява със средно 4,3% спрямо жените, които не са кърмили. Риска намалява със средно 3,4% за всяко кърмено дете, в сравнение с жените, които изобщо не са кърмили.

 

Това намаляване на риска не зависи от възрастта на жената, расата и броя раждания, възрастта, на която е родила първото си дете, семейната история или страната, в която живее.

 

Направени са и по-скорошни анализи от 2008 г. на 31 изследвания публикувани след 2002 г. Някои от тези 31 изследвания показват понижен риск от рак на гърдата при някои от жените, които са кърмили, но при други – не. Авторите сравнили риска при жените които са кърмили по-дълъг или по-кратък период от време с тези които не са кърмили изобщо. Резултатите от изследванията били противоречиви, тъй като около половината изследвания показали леко понижен риск, а другата половина – не показали разлика.

 

През декември, 2012 г. от Националния институт за рака спонсорирали семинар, на който се обсъдили промените в гърдите, които настъпват по време на бременността и кърменето и асоциирания риск от рак на гърдата. Целта на този семинар е била да се обобщи какво е известно в тази област и да се направят препоръки за бъдещи изследвания.

 

Участниците в семинара стигнали до заключението, че кърменето има слаб ефект върху намаляването на риска от рак и то само при жени, които са кърмили по-дълго време. Друг извод, който направили е, че кърменето повишава защитата срещу най-агресивните видове рак, включително туморите при жени с мутация на BRCA1-гена.

Четете още: Кърмене и диабет

 

Групата също така признала, многобройните трудности за правене на изследвания в тази област. Една от техните препоръки за бъдещи изследвания е да се изучава ефекта от индивидуалното влияние на бременността и кърменето – трудно е да се отделят тези 2 фактора когато се изучава риска от рак на гърдата.

 

Втората препоръка била да се събира по-детайлна информация от жените относно кърменето – включително колко време са кърмили всяко дете, след колко време са въвели други течности и храни успоредно с кърменето, причини за спиране на кърменето и причини, ако не са кърмили.

 

Въпреки, че не е ясно до каква степен кърменето влияе върху риска от развитие на рак на гърдата, има много други здравословни предимства за майките и най-вече за бебетата. Американската академия по педиатрия препоръчва жените да кърмят всяко дете поне първите 6 месеца и да продължат кърменето докато детето стане на 1 година (или повече) успоредно с въвеждането на други храни.

Добави коментар