Може ли кофеинът да причини киста на гърдата?

Кофеинът се съдържа в семената и листата на някои растителни видове. Това вещество има както положително, така и отрицателно въздействие върху организма. Кофеинът обикновено не причинява трайно увреждане, въпреки че може да е свързан с развитието на кисти в гърдите. Големите количества кофеин могат да повлияят на хормоналния баланс на жената и индиректно да доведат до дискомфорт в гърдите. Сам по себе си, кофеинът не може да причини киста, без значение в какви количества го употребявате.

 

Дефиниция

 

Кистите са доброкачествени образувания в тъканите и се състоят от обвивка с течно или пихтиесто съдържание. Те могат да се появяват навсякъде по тялото, включително под кожата и по органите. Може да се открие някаква връзка между кофеина и кистите на гърдите, въпреки че тя все още не е потвърдена и няма медицински доказателства в подкрепа на тази теза. Прекомерната консумация на кофеин обаче, изглежда повишава риска от предракови лезии на гърдата.

 

Причини

 

Има различни причини за появата на кисти, които не са свързани с приема на кофеин. Някои кисти са генетични или се образуват в следствие на инфекция или клетъчен дефект. Запушване в кръвоносните съдове, също може да доведе до събиране на течност, което от своя страна да предизвика образуване на кисти. Друга причина за образуване им са хроничните възпалителни заболявания.

 

Киста може да се получи и от заразяването с някои паразити или от нараняване, при което се разкъса кръвоносен съд. Разкъсаните мастни жлези в кожата също могат да доведат до образуването на кисти.

 

Четете още: Самостоятелно изследване на гърдите

 

Ефекти на кофеина

 

Кофеинът не предизвиква кисти в гърдите или където и да е другаде по тялото, без значение какво количество приемате. Жените пиещи много кафе все пак могат да забележат някои неприятни ефекти върху гърдите си. Големите количества кофеин засилват производството на стресови хормони, като кортизол.

 

Ако продължите да пиете много кофеинови напитки, тези хормони започват да си взаимодействат с репродуктивните хормони. Това взаимодействие може да причини подуване и болка в гърдите преди менструация. Не предизвиква образуването на кисти. Проблемът обикновено изчезва, ако спрете или намалите кофеина.

 

Четете още: Болка в гърдите

 

Спиране на кофеина

 

Може да получите симптоми на абстиненция ако спрете да пиете кафе, за да облекчите дискомфорта в гърдите си. Спирането на кофеина може да ви направи сънливи, депресирани, раздразнителни и да повлияе на способността ви да се концентрирате.

 

Може да имате главоболие, да се чувствате сякаш сте настинали, да имате мускулни болки, скованост, гадене и повръщане. Ако сте решили да спирате кафето, по-добре го направете постепенно, за да предотвратите появата на симптомите на абстиненция.

Добави коментар