Може ли да се предотврати рака на простатата?

Може ли ракът на простатата да бъде предотвратен?

 

Няма сигурен начин за предотвратяване на рака на простатата. Много рискови фактори, като възраст, раса и семейна история, не могат да бъдат контролирани. Има някои неща, обаче, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на рак на простатата.

 

Тегло, физическа активност и диета

 

Начинът, по който теглото, физическата активност и диетата влияят на риска от рак на простатата, не е съвсем ясен. Въпреки това е хубаво да:

• ядете минимум 2 ½ купички разнообразни зеленчуци и плодове всеки ден

• сте физически активни

• поддържаете здравословно тегло

 

простата, рак, превенция, профилактика, аспирин, прегледи

 

Витамини, минерали и други добавки

 

Според по-старите проучвания, приемът на определени витамини или минерали, като витамин Е или селен, може да намали риска от рак на простатата. В днешно време е установено, че нито витамин Е, нито селенът понижават риска от рак на простатата.

 

Някои от съвременните проучвания се концентрират върху ефекта на соевите протеини (изофлавони) върху рака на простатата. Резултатите от тези изследвания все още не са окончателни и достъпни.

 

Четете още: Рак на гърдата при мъжете

 

Всяка хранителна добавка има потенциални предимства и рискове. Преди да започнете да приемате витамини или хранителни добавки, препоръчително е да се консултирате с лекаря си.

 

Лекарства

 

Някои лекарства могат да понижат риска от рак на простатата. За тях трябва задължително да се консултирате с лекар.

 

простата, рак, превенция, профилактика, аспирин, прегледи

 

Инхибитори на тестосртерон-5-алфа редуктаза

 

Инхибиторите на тестосртерон-5-алфа редуктаза са медикаменти, които имат антиандрогенно действие. Специалистите изследват тези лекарства, за да разберат дали приемът им понижава риска от рак на простатата. За сега обаче не е ясно дали при повечето мъже се получават желаните резултати. Тези лекарства в момента се използват за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата – не-ракови образувания на простатата.

 

Има и други хранителни добавки и лекарства, които потенциално могат да понижат риска от рак на простатата. За момента обаче, няма ясни становища по темата.

 

Четете още: Как да предотвратите появата на хемороиди?

 

Аспирин

 

Някои изследвания показват, че мъжете, които ежедневно приемат аспирин, имат по-малък риск от смърт, причинена от рак на простатата. Нужни са обаче по-задълбочени изследвания, които да покажат дали възможните рискове не надхвърлят ползите, като например рискът от кървене.

 

Снимки: Tobyotter, arileu, svintus2010 Foter.com

Добави коментар