Може ли да се предотврати появата на рак на гърдата?

Интервю с д-р Иво Бобев

Началник отделение „Втора гинекология за онкохирургия на млечната жлеза” в I-ва САГБАЛ ”Св.София”

 

Екипът на портал „Мама, татко и аз” отново гостува в Мамологичния център при I-ва САГБАЛ ”Св.София”. Този път разговаряме с Д-р Иво Бобев (началник отделение „Втора гинекология за онкохирургия на млечната жлеза”) по така актуалният въпрос за превенция на рака на млечната жлеза.

 

МТА: Кои са рисковите фактори за развитие на рак на гърдата?

 

Д-р Иво Бобев: Рискови фактори за развитие на рак на гърдата на първо място са генетичните фактори. Под генетични фактори имам предвид наследствени фактори. Има специален ген, който е открит скоро и той показва, че при 70 – 80% от хората, които го имат, може да се стигне до развитието на рак на гърдата.

 

рак на гърдата, превенцияМТА: Кои са най-честите видими симптоми на ракът на гърдата? Възможно ли е той да съществува без външни прояви?

 

Д-р Иво Бобев: Външните симптоми – това е появата на бучка в гърдата. Чрез палпация, т.е. опипване най-добре се установява, че има някакъв проблем. Възможно е да има рак и без видими прояви, които обаче се диагностицират чрез ехография и мамография.

 

МТА: Какво се случва след диагнозата рак на гърдата? Какви са възможностите за лечение?

 

Д-р Иво Бобев: След като се установи наличието на бучка (тумор) на гърдата, тя трябва да се изреже и да се изпрати на хистологично изследване. Като се потвърди от хистологичното изследване, че това е рак на гърдата, тогава се прави разширена операция, премахват се лимфните възли в подмишницата и се прави радикално изчистване на целия този процес.

 

В седем дневен срок се установява инвазивността на рака на гърдата – не процесът, а напредналостта му. В такъв случай вече се представя на онкологична комисия, която взема решение дали трябва да се прави хормонотерапия, лъчетерапия, или химиотерапия.

 

Четете още: 7 съвета за намаляване на риска от рак на гърдатата

 

МТА: Може ли да се предотврати появата на рак на гърдата?

 

Д-р Иво Бобев: Има скринингови методи, които показват дали даденият индивид е предразположен към появата на рак на гърдата, както ви казах – с тези генетични изменения, които могат да са причина за появата му, наследствените особено (при майка, при леля, роднини и т.н.). И тогава може да се правят непрекъснати изследвания през 6 месеца до една година и да се устанивява дали има наличие на такива генни изменения, които евентуално да доведат до появата на рак на гърдата. Профилактиката фактически е най-точният метод , за предотвратяване на евентуално заболяване.

 

рак на гърдата, превенция

МТА: Колко често жената трябва да изледва гърдите си самостоятелно и при специалист?

 

Д-р Иво Бобев: Аз съветвам моите пациентки винаги, когато се къпят или когато правят тоалет на тялото си, да си опипват гърдите и при най-малкото съмнение за поява на уплътнение или бучка на гърдата, да се отидат на лекар. Иначе тези изледвания се правят през 5-6 месеца до една година.

 

МТА: Достатъчно информирана ли е съвременната жена относно превенцията на заболяванията на млечните жлези?

 

Д-р Иво Бобев: Според мен не е достатъчно информирана и трябва повече информация, за да може да се предотврати появата на рака на гърдата.

 

МТА: Какви са причините ракът да взима толкова много жертви?

 

Д-р Иво Бобев: Това вече никой не може да ви каже.

 

МТА: Кои жени са в рискова група на заболяването?

 

Д-р Иво Бобев: Рисковата група на заболяването са най-вече жените след 40 годишна възраст, но има и жени, които са заболяли на 24-26 години, които вече са обременени. Тогава вече се появява по-рано рак на гърдата.

 

МТА: Влияе ли начинът на живот за намаляването или увеличаването на риска от заболяването рак на млечните жлези?

 

Д-р Иво Бобев: Да, винаги всеки ще ви каже, че стреса влияе много върху появата на рака на гърдата.

 

Снимки: marin, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар