Може ли да се направи кисело мляко от кърма?

Замисляли ли сте се някога, дали е възможно да направите кисело мляко за своето бебе от кърмата си? Представяме ви малко повече информация по темата.

 

Както повечето хора знаят, най-добре е да се използва пълномаслено прясно мляко, за направата на кисело. Обезмаслените варианти дават доста по-воднист резултат.

 

Принципно, за да направите кисело мляко, е необходимо да сварите прясното (за да го стерилизирате), да го разпределите в съдове (буркани) и когато изстине до около 43 градуса да сложите закваска. На един буркан (800мл) се слага 1 равна ч. л. закваска от предишно квасено мляко или 1 с. л., ако се ползва мляко, купено от магазина.

 

кисело мляко, кърма, закваска

 

След това трябва да сложите капачки на съдовете да ги увиете в нещо вълнено – например старо одеяло, като се сгъне така че да има по 2-3 слоя, от всички страни. Те трябва да престоят увити поне няколко часа, след което се отвиват и се слагат в хладилника.

 

Четете още: Колко време мога да държа домашните пюрета в хладилника?

 

Кърмата съдържа по-малко количество мазнини, отколкото пълномасленото краве мляко. Никога не сме пробвали да направим кисело мляко от кърма, но ще споделим резултатите на тези които са: при всички крайният резултат е много по-воднист отколкото, ако се използва краве мляко.

 

След като уточнихме това, ще ви предложим няколко начина да се справите с проблема с консистенцията:

Оставете кърмата да престои с няколко часа по-дълго от кравето мляко след като сложите закваската.

Следете да няма резки промени на температурата след като сложите закваската – те могат да прекратят действието на бактерията. Много хора, които са правили кисело мляко от кърма, не завират млякото, а само го подгряват до температура около 43 градуса. Причината за това е, че не искат да унищожат хранителните свойства на кърмата, а завирането не е необходимо, защото тя си е стерилна така или иначе.

 

кисело, мляко кърма, закваска

 

Не местете киселото мляко по време на ферментацията (това се отнася за всички видове мляко, които използвате). Местенето или разбъркването на смеската смущава работата на бактерията и може да развали крайния резултат. Колкото и изкушаващо да е, не опитвайте млякото ако не е преседяло завито поне 9-10 часа.

 

Четете още: Първи стъпки на захранване

 

Ако опитате да направите кисело мляко от кърма, моля споделете в коментарите как се е получило. Пък ако вече ви се е случвало и резултата е добър – споделете как сте го постигнали.

 

Снимки: litlnemo, Renée S. Suen, nwrabinowitz Foter

Добави коментар