Може ли да го вземаме при себе си в леглото?

В научните книжки ясно е казано, че това не бива да се прави в никакъв случай. Такова строго правило веднага предизвиква сериозни подозрения, че за пореден път се нарушават правата на човека и здравия разум. Не бива да вярваме сляпо на книжките, но и не бива да изпадаме в противоположната крайност и да правим всичко наопаки на принципа.

 

Любимите ни ''диви еколози'' не само, че не забраняват подобен подход, но и настоятелно го препоръчват. Основните аргументи на ''казармените медици'' пък се свеждат до това, че вие непременно ще задушите бебето, а също, че вашата постеля е източник на всевъзможни зарази.

 

Със заразите всичко е ясно от самото начало, стига вече да не сте свикнали да се отнасяте с пеленките като с превързочен материал за хирургически болни с отслабнал имунитет. Надавяме се, нямате въшки в леглото, не страдате от краста, проказа и не посещавате кожно-венерически диспансер, а също така понякога сменяте спалното бельо. Ако е така – здраво човешко бебе ще издържи в леглото ви.

 

Майката спи избирателно: може да не се събуди от шум на реактивен двигател до прозореца, но ще се събуди от сумтене. Освен това, ако не сте превърнали бебето в пашкул, който е неудобен за вземане в ръце, вие бързо ще се научите да се приспособявате към всяко негово движение. Подразбира се, че ако вземете детенцето при себе си, няма да го сложите под мишницата (там е душно и неудобно), а отгоре, на корема, където ще усещате всяко едно движение. Ако спазвате това, няма как да задушите бебето, освен ако не се напиете безобразно. (а напиването е недотам съвместимо с кърмене)

 

Това наистина е напълно безопасно. Освен всичко, има и два явни плюса. Първо, детето е на топло на корема ви, там му е уютно и спокойно, навява му приятни спомени от водоплаващия период, когато не е имало нужда да се грижи за себе си. Второ, нощното кърмене (или по-скоро нощните кърмения, ако сте предоставили на бебето пълна свобода в режима и то се ползва от нея) става от само себе си, не е необходимо да се събуждате напълно. Достатъчно е в полусън да повдигнете малко гладния човек към гърдите си и после да го попреместите, след като се насити.

 

По тези причини, а също и заради близкия контакт майка-дете ''дивите еколози'' препоръчват да се спи с бебето. На практика всичко зависи от вас и вашето дете. За някои е естествено и удобно, за други – не толкова.

 

Съществуват обаче два конкретни проблема.

 

Преди всичко, на новороденото му е все едно къде и как ще задоволи естествените си нужди. Бебе с пелени няма смисъл да сложите на корема си, защото ще сънувате тропически дъждове, къпане под водопади, разходки сред фонтани и от време на време райски птици ще ви отбелязват със знаци на особено внимание.

 

След събуждане ще трябва спешен душ, пък и в локва не се спи удобно. С това неудобство може да се справите, слагайки памперс. Той не способства за близост с природата, но поне гарантира, че няма да се превърнете в земноводни и е един напълно разумен компромис.

Друг проблем може да възникне, ако бебето е силно и енергично. За разлика от възрастните, не можете да му обясните, че да се бута не е хубаво. Заспивайки, може да получавате ритник или лакът в ребрата. Напълно е възможно детето да няма нищо против собствено легло и в такъв случай е разумно да го сложите там. Ако му потрябвате, ще ви повика, а ако креватчето е наблизо, няма да се наложи да вика дълго.

 

Този въпрос, както и много други, се решава в зависимост от това, как е удобно и на двама ви. Първоначално може да спите прегърнати; по-късно, когато детето привикне към обкръжаващото го пространство, то ще може спокойно да заспива в собственото си легло, напълно удовлетворено от това, че сте някъде наблизо. Може да има всякакви варианти, достатъчно е да разберете, че ако бебето спи на гърдите ви, това е съвършено естествено и съвсем не е опасно, а ако си спи в креватчето, това не е свидетелство за вашата коравосърдечност.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар