Може ли да бъде предотвратен ракът на гърдата? – част 2

Продължава от: Може ли да бъде предотвратен ракът на гърдата? – част 1

 

Жени, изложени на повишен риск от рак на гърдата

 

Ако рискът от рак на гърдата при вас е повишен, можете да направите някои неща, за да намалите риска от развитието му. Може да сте в такава рискова група поради фамилна анамнеза за рак на гърдата, наличие на генетична мутация на BRCA гена или са ви правили биопсия, показала предракови изменения.

 

Преди да вземете каквото и да е решение, говорете със своя лекар, за да разберете кой е ще е най-добрият и успешен подход за намаляване на риска.

 

Генетични изследвания за BRCA генни мутации

 

Наследствената мутация на BRCA гените значително увеличава риска от развитие на рак на гърдата и някои други видове рак при жените. Много жени имат роднини, заболели от рак на гърдата, но в повечето случаи това не се е случило в резултат от BRCA генни мутации.

 

Генетичните изследвания за тези мутации обикновено са доста скъпи, а резултатите не винаги са съвсем ясни. Тестовете могат да имат и неприятни последици, които трябва също да се имат предвид. Тези тестове трябва да се правят само когато има основателно съмнение за мутации.

 

Различните експертни групи имат различни мнения за това коя жена трябва да се изследва. Някои специалисти препоръчват жените с повишен риск от BRCA мутации, базиран на фамилна анамнеза за рак на гърдата, яйчниците или маточните тръби да се обърнат към специалист по генетика. Той може да прецени риска по-добре, да обсъди с тях плюсовете и минусите от изследването и ако рискът е висок и жената реши да се тества – да продължи процедурата.

 

Важно е да знаете, че BRCA мутациите са доста редки и много малка част от жените с фамилна история, свързана с рака на гърдата, трябва да бъдат насочени към генетично консултиране.

 

Четете още: Първи симптоми за рак на гърдата

 

Ако обмисляте дали да си направите генетично изследване, силно препоръчително е преди това да говорите с консултант по генетика. Той ще ви обясни как протича то и в последствие ще ви обясни какви са резултатите от тестовете. Освен това той трябва да прецени рисковете и ползите от теста. Трябва да знаете и че изследването е скъпо и че е възможно здравното ви осигуряване да не го покрие.

 

Хемопревенция на рака на гърдата

 

Хемопревенцията на рака на гърдата включва използване на лекарства за намаляване риска от рак на гърдата. Лекарствата тамоксифен и ралоксифен могат да се използват за понижаване на риска от рак на гърдата при някои жени. Тези лекарства блокират действието на естрогена в гръдната тъкан.

 

Ралоксифенът се използва само при жени, преминали през менопауза, а тамоксифенът може да се използва и при жени преди менопауза. Специалистите препоръчват тези лекарства само на жени, които са изложени на наистина много висок риск от заболяването. Те могат да имат някои странични ефекти, така че е много важно да сте наясно с тях преди да употребите някое от лекарствата.

 

Четете още: Може ли кофеинът да причини киста на гърдата?

 

Превантивна операция за жени с много голям риск от рак на гърдата

 

При жените, които имат много висок риск от рак на гърдата, може да се направи операция за отстраняване на гърдите или яйчниците.

 

Превантивната мастектомия е премахване на двете гърди преди да се диагностицира рак на гърдата. Тази операция намалява риска от рак с до 97%. Някои жени, диагностицирани с рак на едната гърда, предпочитат да премахнат и двете си гърди, за да предотвратят повторното появяване на рак.

 

Причините да се прибегне до превантивна мастектомия включват:

 

• мутирали BRCA гени, диагностицирани чрез генетични тестове

• фамилна анамнеза – като например рак на гърдата при няколко близки роднини

• лобуларен карцином диагностициран чрез биопсия

• предишен рак в едната гърда (особено при наличието на семейна история на заболяването)

 

Тази операция има доказан положителен ефект, според проучвания, проведени сред големи групи жени. Премахването на гърдите, обаче, не премахва напълно рисковете от рак, тъй като дори и най-внимателният хирург няма как да премахне всички гръдни клетки, а те потенциално могат отново да станат ракови.

 

Четете още: Няколко думи за рака на гърдата

 

Някои жени с BRCA мутации могат да развият рак на гърдата в много ранна възраст, а в последствие рискът да се разболеят повторно е повишен. От друга страна, много жени с BRCA мутации могат да не развият рак никога. Те не биха имали никаква полза от операцията, но ще трябва да търпят страничните ефекти от нея.

 

Профилактичната оофоректомия (отстраняване на яйчниците) при жени с BRCA мутации, може да намали риска от рак на гърдата с 50 или повече процента, когато яйчниците са отстранени преди менопауза. Причината за това е, че яйчниците са основните източници на естроген в организма.

 

Важно е да се каже, че при жените с BRCA мутации, риска от рак на яйчниците е повишен. Повечето лекари препоръчват на жени с такива генетични мутации, да се подложат на хирургично отстраняване на яйчниците, след като решат, че не искат повече деца.

Добави коментар