Може ли да бъде предотвратен ракът на гърдата? – част 1

Няма сигурен начин да се предотврати ракът на гърдата. Има обаче неща, които биха могли да намалят риска от него и да увеличат шансовете, че ако все пак се развие, да бъде открит в ранен стадий, когато е по-лесно и успешно лечим.

 

Намаляване на риска от рак на гърдата

 

Можете да понижите риска от развитие на рак на гърдата като промените рисковите фактори, които биха могли да повлияят на здравето ви. От значение са телесното ви тегло, физическата активност и диетата ви. Ако имате проблеми с някоя от тези области е хубаво да се съсредоточите в отстраняването им.

 

• Тегло

 

Увеличаването на телесното тегло и качването на килограми в зряла възраст, повишават риска от развитие на рак на гърдата след менопаузата. Алкохолът също повишава риска – дори малките количества.

 

• Физическо натоварване

 

Според много изследвания, умереното до тежко физическо натоварване, е свързано с по-нисък риск от рак на гърдата.

 

• Диета

 

Диетата, богата на зеленчуци, плодове, птиче месо, риба и млечни продукти, понижава риска от рак на гърдата, според някои изследвания. Не е съвсем ясно дали конкретни зеленчуци и плодове влияят върху него, но е сигурно, че пониженият прием на мазнини няма влияние.

 

Най-добрите съвети за начина на хранене и физическата активност, с цел намаляване риска от рак на гърдата са:

 

Четете още: Как начинът ви на живот увеличава риска от рак на гърдата?

 

• Осигурете си редовна физическа активност. Една пълнолетна жена трябва да има поне 150 мин умерено физическо натоварване или 75 мин интензивно такова седмично. За предпочитане е натоварването да се разпредели през цялата седмица, като може спокойно да се комбинират умерено с интензивно натоварване.

 

• Намалете теглото си и спрете качването на килограми, като ограничите калоричните храни, за сметка на редовната физическа активност.

 

• Избягвайте или ограничете приема на алкохол до не повече от 1 питие на ден.

 

При жени, които са кърмили поне 6 месеца, рискът разболяване от рак на гърдата е по-нисък.

 

Четете още: 5 стъпки да прегледаш гърдите си у дома

 

Все още не е съвсем ясно дали някои химикали, намиращи се в околната среда и имитиращи свойствата на естрогена, като пластмасови бутилки, някои козметични продукти и продукти за лична хигиена, увеличават риска от рак на гърдата. Дори и да е така, това повишение вероятно е много малко. И все пак, ако можете да избягвате употребата на подобни вещества, е добре да го правите.

 

Продължава на: Може ли да бъде предотвратен ракът на гърдата? – част 2

Добави коментар