Може ли абортът да причини стерилитет?

Въпреки, че има много и доста спорни елементи по въпроса с аборта, от чисто клинична гледна точка, ако абортът се извършва от медицински специалист при подходящи хигиенни условия това е безопасна и лесна процедура, особено ако се прави през първите седмици от бременността.

 

Няма научни доказателства, които установяват, че аборт направен при подходящи обстоятелства не представлява никакъв риск за способността на жената да забременее.

 

Милиони жени, които са правили аборти, след това са имали няколко успешни бременности. Въпреки това, както при всяка медицинска процедура съществуват и минимални рискове. В повечето случаи, когато абортът повлияе на фертилитета, това е в резултат на след оперативна инфекция, обикновено, ако не е извършена от специалист, в съответната медицинска среда. Когато жената има безопасен, законен аборт направен от специалист, има минимален риск за нейната фертилност.

 

Може ли абортът да причини стерилитет?

 

Хирургически и медицински аборт и безплодие

 

Абортите могат да се извършват хирургически или медицински. Хирургическият аборт е сравнително проста амбулаторна процедура, най-често чрез вакуум аспирация (през първите 6-12 седмици на бременността) или дилатация и кюретаж (12-15 седмица). Когато абортът се извърши при подходящи условия, не би трябвало да има увреждане на шийката на матката и не оказва влияние на бъдещи опити за забременяване.

 

След като жената се прибере в къщи, тази която е имала хирургически аборт трябва да следи температурата си и да се гарантира, че няма постоперативна инфекция и да уведоми незабавно своя лекар, ако нещо не изглежда наред.

 

Медицинският аборт включва комбинация от 2 лекарства през устата, за да се прекрати ранна бременност. Лекарят дава на жената препарат, хормон-блокер, който спира прогестерона в кръвта, от който тялото се нуждае, за да поддържа бременността, след 24-72 часа, жената сама приема предписаната втора доза лекарства, която предизвиква маточните контракции, които да доведат до спонтанен аборт след няколко часа. Проследяващ тест се прави, за да се уверят лекарят и жената, че процедурата е извършена успешно и не е налице инфекция.

 

Аборт и безплодие

 

Всяка медицинска процедура носи до някаква степен риск, така и абортът не е изключение. Най-сериозните проблеми се появяват в онези редки случаи, когато се развие следоперативна инфекция. Но ако жената е имала значителен брой на абортите, отлепване може да се развие в горната част на шийката на матката или във вътрешността на матката. Ако това повлияе на по-късните опити за забременяване, често е възможно да поправите това медицински. Една жена, която е имала повече от един аборт може да има отслабена шийка на матката, поради повтарящата се дилатация по време на предишните процедури, това може да доведе до трудности в поддържането на следващи бременностти, тъй като шийката на матката може да се отвори преждевременно. В много случаи, когато шийката на матката има този проблем, тя може да се зашие, за да се продължи бременността.

 

Освен това, абортът може да бъде емоционално предизвикателство за една жена и това от своя страна може да има индиректен ефект върху способността за зачеване, ако тя ограничава сексуалните контакти от чувство на вина например.

 

Снимки: SodanieChea, wilding.andrew /Foter

Добави коментар