микровълнова, кърма, притопляне, бебе

Можете ли да притопляте кърма в микровълнова?

Много често майките, които планират да кърмят възможно най-дълго бебето си, замразяват кърма за по-нататъшна употреба. Въпросът е, как да загреете кърмата, след като веднъж вече сте я замразили? Сигурно ви притеснява дали микровълновата няма да окаже влияние върху нейните хранителни свойства?

 

Топлото майчино мляко е нещо, което винаги е било съвсем естествено. Съхранението и замразяването на кърма обаче, са сравнително нова практика. Микровълновата ни дава възможност да притопляме и размразяваме храни и напитки бързо и удобно. Проблемът е, че тя може да промени съдържанието на хранителни вещества и дори да унищожи някои от полезните такива, особено когато става дума за майчино мляко.

 

Наистина не е препоръчително да притопляте както кърмата, така и адаптираното мляко на бебето в микровълнова. Ако се налага да стоплите млякото на бебето, най-добре е да го направите, като поставите бутилката с млякото в чаша или купа с гореща вода и да я оставите бавно да повиши температурата на млякото в бутилката.

 

микровълнова, кърма, притопляне, бебе

 

Колкото и да е удобна микровълновата фурна, тя унищожава естествените антитела, които майката предава на бебето чрез кърмата, както и витамин С. От друга стана, затоплянето на кърмата на водна баня, няма да унищожи здравословните и необходими вещества в кърмата.

 

Друг негатив на микровълновата фурна е, че тя нагрява неравномерно и може да се образуват горещи места в млякото, които да изгорят бебето ви. Тоест, тъй като млякото няма да се нагрее равномерно, някои места в бутилката ще бъдат горещи, докато други ще останат студени.

 

Четете още: Хранете се добре докато кърмите

 

Ако искате да си създадете допълнително удобство при притоплянето на храната на бебето, на пазара вече има специални нагреватели за бутилки бебешко мляко, които го стоплят на водна баня и не изискват почти никакви усилия от ваша страна, само купа или кана и вряща вода.

 

Снимки: nerissa's ring, RTD Photography Foter.com

Добави коментар