болест, забременяване, зачеване, плодовитост, боледуване

Можете ли да забременеете докато сте болни?

Някои ситуации, включително боледуването, могат да повлияят на способността ви да забременеете. Боледуването не означава временно безплодие, въпреки че някои заболявания могат да нарушат менструалния ви цикъл и съответно – могат да попречат. Ако искате да забременеете, първата крачка е да се срещнете с гинеколога си, за да изключите потенциално опасни за здравето ви състояния.

 

Плодовитост

 

За да заченете, трябва да сте в овулация. Времето на овулация може да варира, но при повечето жени е около 14-т ия ден от менструалния цикъл. Симптомите могат да включват леки спазми, увеличаване на количеството вагинален секрет и увеличаване на базалната температура на тялото. Въпреки че тежките заболявания могат да нарушат менструалния ви цикъл, леките такива обикновено не представляват заплаха за него.

 

болест, забременяване, зачеване, плодовитост, боледуване

 

Зачеване

 

Друг важен фактор за успешното зачеване е времето на половия акт. Ако се чувствате твърде болни, за да правите секс по време на овулация, разбира се намалявате шанса да забременеете. Лекарите препоръчват да правите секс всеки ден около очакваното време на овулацията. Жените имат най-добри шансове да забременеят 2-3 дни преди овулацията и в рамките на 12-24 ч. след нея.

 

Четете още: Как да забременея, ако имам ендометриоза?

 

Боледуване

 

Няколко състояния и заболявания могат да доведат до спиране на овулацията и пропускане на менструация. Те включват депресия, затлъстяване, заболяване на щитовидната жлеза, тумори на хипофизната жлеза и затлъстяване. Хроничните здравословни проблеми като колит, мусковисцидоза и бъбречна недостатъчност, също могат да повлияят на способността ви да забременеете. Бързата загуба на тегло или прекомерните упражнения също могат да окажат влияние.

 

болест, забременяване, зачеване, плодовитост, боледуване

 

Предпазни мерки

 

Кажете на своя лекар, ако имате нередовна менструация. Възможно е да се нуждаете от определени изследвания, за да се определи причината за нарушенията в менструалният цикъл.

 

Четете още: Могат ли хроничните състояния да се отразят на плодовитостта?

 

Ако не искате да забременеете, продължете да използвате предпазни средства всеки път, когато правите секс, дори и да сте болни. Заболяванията и хроничните състояния, които могат да предизвикват безплодие не могат да играят ролята на контрацепция и имате реални шансове да забременеете.

 

Има шанс вашето заболяване да се да се отрази негативно на бебето, в зависимост от това в какво състояние сте. Говорете със своя лекар, преди да започнете с опитите, особено ако имате медицински проблем.

 

Снимки: Edward Zulawsk, Librarian Avenger, Julia Roy Foter.com

Добави коментар