гъбична инфекция, забременяване, гъбички, кандида

Можете ли да забременеете, докато имате гъбична инфекция?

Гъбичната инфекция е нещо, с което голям процент от хората, особено жените, се сблъскват в някакъв момент от живота си. Тя е известна и с названието си Кандидоза и се причинява от гъбичките от рода Candida.  Гъбичните инфекции при жените са особено често срещани дори и при двойки, които се опитват да си направят бебе. Има ли обаче връзка между гъбичките и зачеването и може ли Кандидозата да повлияе на това?

 

Забременяване, докато имате гъбична инфекция

 

Няма доказателства, според които вагиналните гъбички могат да причинят някакви проблеми със забременяването. Можете да забременеете дори докато имате Кандидоза. Ако искате да забременеете, гъбичките не са причина да спрете с опитите. Има обаче няколко причини, поради които е добре да се въздържате от секс, докато решите проблема с гъбичната инфекция.

 

Дискомфорт и болка по време на секс

 

Вагиналната гъбична инфекция може да бъде много болезнена и да накара двойката да се въздържа от секс напълно. Ако се опитвате да забременеете, това може да направи шансът да правите секс в точния момент доста по-малък.

 

гъбична инфекция, забременяване, гъбички, кандида

 

Лечението може да попречи

 

Предполага се, че естествената киселинност на вагината може да бъде повлияна от гъбичната инфекция и кремовете, използвани за борбата с нея. Освен това, кремовете могат да попречат на преминаването на спермата през вагината. Ефектите не са катастрофални, но ако опитвате да забременеете, това може да е пречка.

 

Избегнете стреса

 

Много двойки се притесняват, че няма да успеят да си направят бебе заради вагиналните гъбички. Целият стрес просто не си заслужава. По-добре излекувайте гъбичната инфекция и продължете с опитите спокойни и здрави. Гъбичките може и да не попречат на зачеването, но стресът ще.

 

Четете още: Можете ли да забременеете докато сте болни?

 

Преди да започнете с опитите

 

Ако се опитвате да забременеете, приведете тялото си във възможно най-добра форма. Доброто здраве е важно за успеха. Хората често се тревожат за оптимизирането на диетата си и физическите упражнения, но по-рядко се сещат за полово предаваните инфекции, гъбичните инфекции, инфекциите на пикочните канали и т.н. Преди да започнете с опитите за бебе си направете профилактичен преглед.

 

гъбична инфекция, забременяване, гъбички, кандида

 

Няма риск за бебето

 

Няма никакви доказателства, че ако забременеете докато имате гъбична инфекция, бебето ще получи вродени дефекти или други проблеми. Концентрирайте се върху цялостната картина – доброто ви здраве и състояние на духа. Не се тревожете за дреболии, като гъбичната инфекция, въпреки че е добре да решите този проблем.  

 

Четете още: Могат ли хроничните състояния да се отразят на плодовитостта?

 

Говорете със своя лекар за всичко, което ви притеснява. Особено ако се опитвате да заченете от по-дълго време.

 

Снимки: Joshua Siniscal Photography, lia_k, gagilas Foter.com

 

Добави коментар