Можем ли да се предпазим от спонтанен аборт?

Сигурно няма по-голям шок от това една жена да премине от тръпката и вълнението, които носи бременността, към разочарованието от спонтанния аборт. Въпреки това 1 от всеки 5 бременности завършват по този начин. 60% от тези случаи се дължат на генетични аномалии (често – утрояване на хромозомата), които не могат да бъдат избегнати.

 

Причината за спонтанния аборт обикновено е извън контрола на бременната жена, но въпреки това, можете да повишите шансовете си за успешна бременност, като поемете сериозна отговорност към собственото си здраве. Ето и няколко съвета:

 

Направете си профилактичен преглед

 

Помолете лекаря си да ви изследва за полово предавани болести. Евентуалното наличие на такива може да навреди на вашето бебе. Ако редовно се изследвате и преглеждате (дори и преди бременността), ще намалите риска от спонтанен аборт.

 

Упражнявайте се, но умерено

 

бременност, спорт, спонтанен аборт, физическа активност

 

Макар и да е добре да се спортува всеки ден, триатлонът трябва да почака. Според лекарите е възможно прекомерната физическа активност да доведе до спонтанен аборт, защото повишава температурата на тялото и може да намали притока на кръв към плода.

 

Четете още: Спортът преди забременяването

 

За да намалите риска от това, трябва да се упражнявате умерено и внимателно и да избягвате дейности като каране на ски или конна езда, които биха могли да доведат и до загуба на равновесие или нараняване в коремната област.

 

Проверете дали сте си направили всички ваксинации

 

Някои заболявания могат да повишат риска от спонтанен аборт. Ако подозирате, че може да сте пропуснали някоя рутинна имунизация като дете, консултирайте се с вашия лекар. Той може да изследва кръвта ви и да провери дали опасенията ви са основателни. Имайте предвид обаче, че най-подходящото време да се имунизирате е преди да започнете с опитите за забременяване.

 

Подбирайте добре храната си

 

хранене, бременност, спонтанен аботр, инфекция, сирене, месо

 

Две редки инфекции – листерия и токсоплазмоза, могат да повишат риска от спонтанен аборт. Избягвайте непастьоризираното мляко и млечни продукти (меки сирена като бри и камембер) и недопеченото или сурово месо.

 

Говорете с вашия лекар

 

Хроничните заболявания на щитовидната жлеза, епилепсията и лупуса могат значително да повишат риска от спонтанен аборт, но много жени с тези заболявания могат да имат и съвсем здрави бебета. Информирайте вашия лекар за всяка фамилна анамнеза за безплодие, нарушения на кръвосъсирването, повтарящи се аборти или друго.

 

Четете още: Планиране на бременността – част 1

 

Избягвайте цигари, алкохол и наркотици

 

Много жени не осъзнават, че този тип вещества освен, че вредят на бебето, могат да предизвикат спонтанен аборт. Следете приема си на кофеин и не прекалявайте и с него. Според специалистите, дневният ви прием на кафе трябва да е не повече от 200 мл дневно (около 2 чаши кафе) и то не силно.

 

бременност, спонтанен аборт, кафе, алкохол

 

Бъдете позитивни! Около 75% от жените, които са преживели спонтанен аборт, в последствие имат съвсем нормална и успешна бременност.

Добави коментар