Мога ли да забременея, ако…

… никога не съм имал полов акт?

 

Да, но шансът това да се случи е изключително малък – aко спермата или предварителният еякулат влезе в контакт с отвора на вагината или вулвата, сперматозоидите могат да оцелеят и да се придвижат до вагиналния канал, през шийката на матката, маточните тръби и самата матка. Ако жената е в овулация или в периода преди овулацията, има възможност сперматозоидите да оплодят яйцеклетката в маточните тръби, което да доведе до бременност. Най-добрият начин да предотвратите оплождането на яйцеклетката от спермата, е да се уверите, че нямате сперма в интимната област.

 

… правя анален секс?

 

Анусът е част от храносмилателната система. Тази система започва от устата на човек и завършва до ануса. Тъй като репродуктивната система и храносмилателната система не са свързани, спермата, която попадне в ануса не може да „преплува“ през тялото и да достигне яйцеклетката в репродуктивната система.

 

Четете още: Съвременна контрацепция или как да се предпазим от нежелана бременност

 

Възможно е да забременеете, ако сте имали анално сношение и спермата или еякулатът изтече от ануса към влагалището, ако семенната течност е в близост до отвора на вагината или ако сперматозоидите се придвижат дълбоко във вагиналния отвор. Така че, ако мъжът не е сложил презерватив, ако е сложил, но той се изплъзне, ако е поставен неправилно, то има голям шанс някои сперматозоиди да се „измъкнат“ и да попаднат във влагалището, което да доведе до бременност.

 

орален секс, забременяване, сперма

 

… правя орален секс?

 

Не съществува риск от забременяване, ако практикувате орален секс. Това е така, защото когато спермата попадне в устата, дори и да се погълне (което не е необходима стъпка), тя влиза в храносмилателната система. Храносмилателната система е напълно отделна от репродуктивната система, т.е. няма как да настъпи бременност.

 

… ако съм в цикъл?

 

Да, това е възможно, но има нещо общо с жизнения цикъл на сперматозоидите или яйцеклетките. В тялото на жената, яйцеклетката може да живее в продължение на 24 часа след като е освободена от яйчника (овулация). От друга страна, сперматозоидите могат да живеят от 5 до 7 дни във вътрешността на вагината, особено при наличието на цервикална слуз.

 

Четете още: Може ли да забременеете по време на цикъл?

 

Понякога, цервикалната слуз може да се появи още от края на менструацията. И тъй като сперматозоидите могат да живеят до 7 дни в нея, то е възможно жената да забременее, ако овулира в рамките на този период. Например, ако тя прави необезопасен секс в неделя и тя все още е в цикъл и има цервикална слуз, сперматозоидите могат да живеят в тялото ѝ до събота. Ако тя овулира в този период през тази седмица, то сперматозоидите могат да оплодят яйцеклетката, което може да доведе до бременност.

 

забременяване, сперма, еякулат, менструация

 

… стоя в гореща вана?

 

Някои жени се притесняват, че биха могли да забременеят ако са във ваната заедно с партньора си и той еякулира. Добрата новина е, че сперматозоидите умират в гореща вода, преди да достигнат до гениталиите на жената.

 

Въпреки това, ако има сношение в гореща вана, горещ душ или в каквато и да е водна среда, това няма да ви предпази от бременност и полово предавани инфекции.

 

… ако съм използвала хапче за спешна контрацепция?

 

Спешният контрацептив, наричан още план В, може да предотврати бременност, ако се приеме в рамките на 72 часа (на опаковката на различните спешни контрацептиви пише до кога най-късно могат да бъдат ефикасни) след секс без предпазни средства. План В е най-ефективен, когато се приеме по-скоро. Не е нужда рецепта за закупуването на такова хапче.

 

Четете още: Какво да правите, ако той отказва да ползва презерватив?

 

Хапчето няма да проработи, ако оплодената яйцеклетка вече е имплантирана в матката, преди да го приемете или е минало прекалено много време от незащитения полов акт и приемането на хапчето.

 

хапче, забременяване, контрацептиви, секс

 

… ако правя секс за първи път?

 

Да, напълно възможно е да забременеете след като сте правили секс за първи път. Дълги години се е смятало, че жената не може да забременее от първия път и това често е водило до нежелана бременност в миналото.

 

Всеки път при полов акт е възможно да се получи бременност – всичко, което трябва да се случи е сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката. Рискът от бременност намалява значително ако използвате подходящите контрацептиви.

 

… ако мъжът извади члена си преди да еякулира?

 

Да. Това се нарича метод на защита чрез прекъснат полов акт, но този метод не е много ефективен, защото мъжът може и да не успее да се отдръпне преди еякулацията. Също така може да има сперматозоиди в течността, която излиза от пениса преди еякулация.

 

Четете още: Кога жената има най-големи шансове да забременее?

 

По-вероятно е, спермата да присъства в предварителния еякулат, ако мъжът е еякулирал в последните няколко часа. Това е така, защото може все още да има остатъците от сперматозоиди в уретрата.

 

забременяване, презерватив, контрацептив, секс

 

… ако жената е отгоре?

 

Без значение каква е позата по време на секс, ако един мъж еякулира във вагината на жената, то е възможно тя да забременее. Влиянието на гравитацията няма да повлияе на шанса за забременяване. Въпреки това, двойките могат да се наслаждават на всякакви пози по време на секс, но е препоръчително да използват презерватив и други методи за предпазване от бременност.

 

… ако мастурбирам?

 

За щастие, не! Бременност може да се получи само, ако има сперматозоиди, които да се срещнат с яйцеклетката и да я оплодят в тялото на жената. Чрез докосване на гениталиите с ръце или с играчки за удоволствие, жената няма риск да забременее (освен ако няма сперматозоиди по ръката и или върху играчката). 

 

Снимки: Reynardkarman, Jessicalsmyers, Malloreigh, Tomizak Foter.com 

Добави коментар