забременяване, яйчник, киста, яйцеклетка, лечение

Мога ли да забременея ако имам киста на яйчника?

Кистата на яйчника всъщност се развива сравнително често дори и при младите жени. В повечето случаи дори и ако има една от тези кисти, жената е в състояние да забременее без да е необходимо провеждането на каквото и да е лечение.

 

Въпреки това в някои случаи кистата може да направи забременяването по естествен път по-трудно. В част от тях, например, тя може да повлияе на способността на яйчника да произвежда качествени яйцеклетки. Това от своя страна означава, че освободената яйцеклетка може да не е напълно здрава. Всъщност кистата може и да попречи на яйцеклетката изобщо да бъде освободена от яйчника.

 

забременяване, яйчник, киста, яйцеклетка, лечение

 

За щастие има няколко възможни варианта за лечение при жени, опитващи се да забременеят, но имащи киста на яйчника или яйчниците. В някои случаи приемът на определени медикаменти може да помогне, в други по-редки случаи обаче, може да се наложи хирургическа намеса.

 

Важно е да не се отчайвате. Дори лекарите да препоръчат отстраняването на единия от яйчниците, все още имате шанс да забременеете с яйцеклетка, освободена от другия.

 

Четете още: Можете ли да забременеете, докато имате гъбична инфекция?

 

Ако различните варианти за лечение на кисти на яйчниците няма как да бъдат приложени във вашия случай, все още имате няколко варианта, чрез които можете да забременеете. Можете да използвате инвитро оплождане. Процедурата е сравнително успешна и помага на много двойки, които не са в състояние да си направят бебе по естествен път.

 

забременяване, яйчник, киста, яйцеклетка, лечение

 

При тази процедура лекарите могат да използват донорска яйцеклетка, която ще бъде предварително оплодена в лаборатория. След като яйцеклетката е оплодена, тя ще бъде поставена директно в матката, което ще премахне необходимостта женските яйчници да произведат собствени яйцеклетки.

Добави коментар