Мога ли да давам на бебето си сурови плодове и зеленчуци?

Кога мога да започна да давам на бебето си сурови плодове и зеленчуци?

 

Много от педиатрите препоръчват да готвите плодовете и зеленчуците за бебето докато не навърши 8 месечна възраст (бананите и авокадото са изключения). За бебета, които са захранени на 6 месечна възраст, запарването на плодовете с вода за 5-10 минути е необходимо, защото ги прави по-лесни за обработка от храносмилателната система и недоразвитото стомахче.

 

По-големите бебета могат по-лесно да понесат фибрите и захарите, съдържащи се в суровите плодове, отколкото по-малките и току що захранени бебета.

 

бебе,сурови, плодове, зеленчуци

 

Кората на плодовете винаги трябва да бъде обелена, особено преди бебето да навърши 8 месеца. Но в случай, че пюрирате суровите плодове с кората, няма да има проблеми с нея. Не съществуват животозастрашаващи рискове от даването на сурови плодове на бебето, но то може да получи стомашни проблеми. Те ще отминат когато и плодовете преминат през организма.

 

Вижте още: Кога трябва да въведете допълнителна храна към кърменето?

 

Имайте предвид: Можете спокойно да дадете обелени, зрели плодове на бебето си. Количеството, което бебето ще съумее да изяде от парчето плод е много малко и няма да предизвика никакви негативни реакции. При захранването избягвайте силно алергизиращите плодове като праскови, ягоди, малини, цитруси и т.н.

 

Снимки: Cascadian Farm, YanivG Foter

Добави коментар