овулация, заболявания, забременяване, лекарства

Могат ли хроничните състояния да се отразят на плодовитостта?

Хроничните заболявания са стресиращи за тялото. Някои от тях, особено тези, които са свързани със загуба на тегло, могат да повлияят на овулацията. Заболяванията на щитовидната жлеза, като базедовата болест или болестта на Хашимото, могат дори да спрат овулацията. Хроничните заболявания  на черния дроб и бъбреците, могат да увредят възпроизводителните функции, защото пречат на функционирането на хипофизната жлеза.

 

Определени лекарства, които се използват за лечение на различни заболявания, също могат да причинят проблеми с плодовитостта. Затова ако приемате някакви лекарства се консултирайте със своя лекар. Той ще прецени дали е безопасно да ги вземате по време на бременност.

 

овулация, заболявания, забременяване, лекарства

 

Стероидите, които понякога се използват за лечение на астма и лупус, обикновено са безопасни дори и да сте бременни или да опитвате да заченете. Но ако имате високо кръвно налягане, най-вероятно ще трябва смените лекарствата, които взимате, с такива, които не пречат на нормалното развитие на бебето.

 

Ако сте били диагностицирани с рак наскоро, говорете с репродуктивен специалист преди да започнете лечение и разберете какво можете да направите, за да увеличите шанса си за забременяване в бъдеще.

 

Четете още: Как да забременея, ако имам ендометриоза?

 

Ако сте подложени на химиотерапия или радиация, е възможно овулацията ви да спре, тъй като те  могат да понижат на хормоните ви. В последствие обаче, вие отново ще имате шанс да забременеете. Възможен вариант е да вземете химиотерапевтично лекарство, което ще бъде по-нежно към половата ви система, но това зависи от преценката на лекаря и вида на лечението, което се налага да направите.

 

овулация, заболявания, забременяване, лекарства

 

Едно от нещата, които можете да направите е да замразите яйцеклетки или направо ембриони в тъканна банка. В България има няколко такива. Наистина, услугата е скъпа, но ще ви даде възможност да забременеете ако лечението увреди по някакъв начин яйцеклетките ви.

 

Снимки: xlordashx, Francagimenezcastañares, Yuri Samoilov Photo Foter.com

Добави коментар