Могат ли упражненията да влияят на фертилността?

При много жени упражненията имат влияние върху фертилността. Те могат да се отразят по няколко начина, като в някои изключително редки случаи могат да доведат дори и до безплодие.

 

В най-честия случай, упражненията са здравословна част от ежедневната рутина за поддържане на фигурата и тонуса и могат да помогнат на жените в много области от живота, включително и за забременяването.

 

Прекаляването с тренировките обаче, може да доведе до безплодие. Ако една жена се упражнява твърде много, тя поема риск да загуби твърде много мазнини. Мазнините играят важна роля при производство на естроген. Без достатъчно естроген, жената която е прекалила с упражненията може да спре да има овулация. Терминът за липса на овулация е олигоменорея и е основна причина за безплодие.

 

упражнения, забременяване, мазнини

 

Четете още: Упражнения преди и по време на бременността

 

Жените, които пък не правят достатъчно упражнения също могат да повлияят негативно на детеродните си способности. Ако липсва движение, съществува риск от наднормено тегло или затлъстяване. При тези случаи жената има повече мастни клетки и всъщност може да има и твърде много естроген. Това свръхпроизводство на естроген може да се отрази отрицателно върху овулацията и съответно – зачеването. В допълнение, наднорменото тегло ви поставя в риск от инсулинова резистентност, която може в крайна сметка пак да повлияе на овулацията.

 

Редовните упражнения, но не и прекаляването с тях, могат да бъдат от полза за всеки. Една жена, която иска да забременее вероятно ще има по-голям успех, ако се упражнява. Упражненията могат да помогнат за намаляването на стреса, който е една от основните причини за безплодие при жените. Някои клинични изследвания показват, че стресът наистина се отразява негативно върху фертилността. Когато сте под стрес тялото ви произвежда повече стрес хормони, като кортизол и адреналин.

 

спорт, упражнения, забременяване

 

В същото време, тялото забавя производството на полови хормони. Хроничният стрес може да промени графика на овулацията, което да намали възможността за забременяване.  В тази връзка йогата върши най-добра работа, като цялостна програма за намаляване на стреса и може да увеличи шансовете за забременяване. В допълнение, редовните упражнения могат да помогнат за регулиране на телесното тегло, за да се избегне затлъстяването.

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

В крайна сметка редовни упражнения по 30 мин на ден, 3-4 пъти в седмицата могат да помогнат да се увеличи плодовитостта.

 

Снимки: photostock, marin, stockimages  FreeDigaitalPhotos.net

Добави коментар