Могат ли татковците да имат депресия при поява на бебето?

Да, татковците, могат да имат депресия след раждането на бебето им. Всеки един на 10 страда от следродилна депресия. Най-вероятно е тя да започне през третия до шестия месец след раждането на бебето. Подобно на новите майки, татковците се нуждаят от подкрепа, насърчение, успокоение, сигурно място, за да потуши своите опасения.

 

Депресията на бащата не е същата като следродилната депресия при майката. Депресията се свързва с хормоналните промени в нейното тяло и обикновено се нормализира бързо. Следродилната депресия при мъжете може да започне по-късно и да продължи много по-дълго, отколкото другата.

 

Има много фактори, които могат да допринесат за вашите чувства на депресия.

 

Най-често срещаните са:

 

• Страх от бащинството. Това може да бъде предизвикано от притесненията за новите ви отговорности сега с новия член на семейство и загубата на свобода.

 

• Притеснения за пари. Може да се чувствате стресирани от финансовата страна на това да имате семейство и от това как да управлявате доходите си.

 

татко, баща, депресия

 

• Безпокойство, заради новата роля. Може да се притеснявате за това дали ще бъдете добър баща. Ако имате нещастни спомени от вашето детство, те могат да се събудят при появата на вашето бебе. Помнете, вие можете да бъдете различен родител, а не като вашите майка и баща.

 

Ако вашата партньорка има следродилна депресия, това може да направи и вас по-склонни към депресията.

 

Четете още: Съвети за татковци: Грижа за новите майки

 

Това, което прави стреса по-лош за вас, е че мъжете не винаги са насърчавани да говорят за чувствата си или да споделят своите страхове. Можете да си мислите, че трябва да го „приемете като мъж“ или „просто да се справите с това“.

 

За съжаление, потискането на емоциите или опитването да се успокоите с пиене или работа всъщност увеличава стреса. Въпреки че, може да е трудно на първо време, опитайте да говорите с партньора си. Говорете за промените в живота ви и вижте дали можете да намерите начини да се подкрепяте взаимно. Може да опитате да говорите с член на семейството или приятел, за нещо, което не ви притеснява. Това ще ви помогне да получите по-ясна перспектива и подкрепа, което ще ви накара да се чувствате по-добре, така че ако можете говорете с някого за чувствата си.

 

баща, татко, депресия

 

Понякога, новите татковци развиват депресия, която се превръща в по-дълбок проблем, който се нуждае от помощ професионалист. Ако имате сериозна депресия може да:

 

• чувствате изтощение и тревожност;

• да бъдете обсебени от финансите;

• започвате да се отдалечавате от семейството си;

• да бъдете раздразнителни и непоносими;

• да спите лошо или твърде много.

 

Четете още: Как се сменят пелени – съвети за татковци

 

Някои от основните симптоми на следродилната депресия са да се чувствате депресирани, безнадеждни, да имате загуба на интерес или удоволствие от неща, на които преди сте се наслаждавали. Ако имате тези чувства и те не отшумяват след няколко седмици, то консултирайте се с вашия лекар.

 

Не забравяйте, че вие също имате право на някои допълнителни терапевтични методи и внимание по време на този преход, така че не се страхувайте да помолите за това.

 

Снимки: hang_in_there, John Lemieux Foter.com

Добави коментар