Могат ли плодовете да поддържат зъбите ви здрави?

Банани, ябълки, портокали, нар, грозде, киви, грейпфрут, горски плодове, пъпеши и др. – ние имаме достъп до много и различни плодове. Някои плодове са по-полезни за зъбите отколкото други.

 

Сурови, богати на фибри, плодовете са отлични за почистване на зъбите и масажиране на венците. Те също увеличават количеството слюнка в устата, която работи за неутрализиране на киселините. Най-богати на фибри са: смокини, авокадо, папая, сушени сливи, круши, ябълки, къпини, малини, портокали, ягоди.

 

Насладете се на плодовете с високо съдържание на витамин С

 

За здрави венци, включете в диетата си плодове с високо съдържание на витамин С, като портокали, пъпеши, папая, гуава, ягоди, грейпфрут. Ако не приемате достатъчно количество витамин С, колагенът във венците може да спадне и да ги направи чувствителни и податливи на бактерии, които могат да причинят пародонтоза.

 

Четете още: 7 стъпки към по-красива усмивка

 

Когато се храните със сочни плодове след основното ястие, това ще ви помогне да премахнете частиците храна полепнала по зъбите и венците. Ягодите, например са естествен избелващ способ и мощен боец със зъбната плака. Те съдържат големи количества фолиева киселина, леко избелващ агент и се използват в търговските избелващи продукти.

 

След консумация на плодове, стоматолозите препоръчват изплакване на устата с вода, за да се премахнат плодовите киселини, които могат да отслабят зъбния емайл.

 

Водата също така хидратира венците, стимулира производството на слюнка и отмива хранителните частици, които могат да полепнат по зъбите и да формират плаки, които пък причиняват кариес и орални проблеми.

 

Не забравяйте да миете зъбите си след всяко хранене или поне 2 пъти дневно.

Добави коментар