Мнението на една майка за кърменето и помпичките за кърма

Екипът на портал „Мама, татко и аз“ гостува на Маргарита Борисова – млада майка, отдадена изцяло на грижите за първото си дете. С нея си говорим за личния ѝ опит с кърменето и помпите за кърма.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Tи си избрала да кърмиш детето си, а не да му даваш формула. Имала ли си съмнения дали ще се справиш?

 

Маргарита Борисова: Кърменето е най-хубавият подарък, който може една майка да направи на детето си и затова не съм имала никакви съмнения, че ще се справя.

 

МТА: Какви са твоите лични впечатления от кърменето? Имаше ли моменти, в които не знаеше какво трябва да правиш?

 

Маргарита Борисова: Когато станеш майка, още от първите секунди прекарани с бебчето, всичко започва да се случва много естествено. Сякаш цял живот това си правила. Знаеш на 100% кое е добре за детето и кое – не.

 

МТА: Защо реши да си закупиш помпа за кърма? С какво ти помага тя?

 

майка, кърмене, бебе, мляко, помпа, кърма

 

Маргарита Борисова: Помпата за кърмене е страхотна помощ. Аз специално използвам електрическа помпа Avent и за в бъдеще не мисля да я сменям. Понякога бебето се разсейва (колкото повече расте, толкова по-любопитно става) и тук идва на помощ помпата. Млякото, което изцедиш, може да издържа 24 ч. в хладилник и 3 месеца във фризер. И тук идва и другата полза от цеденето – именно това, че започваш да учиш детето да пие от бутилка. Има много майки, които до годинка не могат да дадат вода на детето си, защото то не иска бутилката.

 

МТА: Как избра към коя помпа да се насочиш?

 

Маргарита Борисова: За избора на помпа ме насочиха мои приятелки, които вече са минали по този път. Както казах използвам електрическа помпа Avent, каквато са използвали и те и съм страшно доволна.

 

Четете още: Д-р Диков за помпите за кърма

 

МТА: Какви трудности срещна?

 

Маргарита Борисова: В интерес на истината, почти никакви затруднения. Трябва само да се внимава, защото честото използване на помпа може да доведе до прекалено стимулиране на млечните жлези и те да започнат да произвеждат огромни количества мляко. Просто трябва да се контролира цеденето – да се използва само за доизцеждане след кърмене или в случай, че бебето не иска да суче изобщо. Хубаво е помпата да се използва само в часовете, когато трябва да се храни бебето (имам опит и в двете положения). 

 

майка, кърмене, бебе, мляко, помпа, кърма

 

МТА: С какво използването на помпа за кърма облекчи процеса на кърменето?

 

Маргарита Борисова: Да, точната дума е облекчение в моя случай. Когато не доизцедиш млякото след кърмене, много често се образуват бучки, които са страшно болезнени.

 

МТА: Има ли нещо, което искаш да посъветваш другите майки, които тепърва започват да кърмят децата си?

 

Четете още: Кърмене по график или при поискване

 

Маргарита Борисова: Бих посъветвала майките на първо място да кърмят децата си, защото това създава една страхотна връзка между тях и децата им, тъй като им дават най-ценното. Антителата, които им предават с кърмата засилват имунитета на малките невинни създания. Помпата за кърма е верен помощник в кърменето или по-скоро изцеждането. Помпата стимулира жлезите да произвеждат мляко. А ако малкото ви съкровище не иска да суче, помпата помага да не се образуват бучки.

 

Ще се радваме да споделите и вашето мнение в коментар или на имейл admin@mamatatkoiaz.bg

Добави коментар