Митове и факти за бременността след стерилитет

Мит: Вие ще бъдете във възторг, когато видите положителния тест за бременност.

 

Факт: Възможно е да не изпаднете във възторг от положителния тест. Повечето хора изпадат в шок и не вярват на случилото се. Налице са също големи дози страх и безпокойство, особено за евентуална загуба на бременността. Често по време на бременността се появяват различни странични ефекти, като зацапване, които увеличават страха. При много хора тревогата може да се намали донякъде чрез ултразвуков преглед, доказващ наличието на бременност, или преминаването в следващия триместър. При други, особено ако вече имат една изгубена бременност, тревожността може да продължи докато бебето не се роди.

 

Четете още: Бременност и емоции

 

Мит: Ще получавате подкрепа от семейство и приятели.

 

Факт: Въпреки многото двойки, които получават съчувствие и подкрепа от семейството и приятелите си, изолацията не се преодолява автоматично с новината за бременността. Бременност постигната след години на изследвания и лечение, оставя различни преживявания.

 

бременност, стерилитет, страх,

 

Четете още: Можем ли да контролираме стреса по време на бременност?

 

Мит: Бременността (родителството) ще сложи край на вашият стерилитет. Безплодието вече няма да ви тревожи.

 

Факт: Този мит води до много недоразумения. Някои хора могат да приемат, че бременните жени вече не се нуждаят от подкрепа и информация за стерилитета. Всъщност при тях все още съществува риск да изпитат разочарование, защото въпросите за стерилитета и зачеването, могат все още да влияят на емоциите и преживяванията им.

 

Снимки: Pixomar, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар