безплодие, овулация, менструален цикъл, забременее

Митове и факти за безплодието

Вероятно сте чували какви ли не възможни причини за безплодие. Истината е, че много от тях са само и единствено митове, предавани през поколенията, опитващи се да дадат обяснение на този проблем за много двойки. Представяме ви няколко мита и факти за безплодието, които ще ви създадат доста по-ясна представа за този проблем.

 

Мит: Менструалният цикъл на жената е с продължителност от 28 дни.

Факт: Нормалният менструален цикъл е с различна продължителност при всяка жена, но се вписва в границите между 21 и 36 дни.

 

Мит: Жената може да забременее само ако прави секс в деня на овулацията.

Факт: След освобождаването си узрялата яйцеклетка е жизнеспособна от 12 до 24 ч., но жената може да забременее от полов акт, извършен до 5 дни преди деня на овулацията и 2 дни след нея.

 

Мит: Стресът причинява безплодие.

Факт: Стресът не причинява безплодие, но може да повлияе на овулацията като потиска хормоните.

 

Четете още: И двамата сме в добро здраве, но не забременявам – защо?

 

Мит: Сперматозоидите живеят само няколко часа.

Факт: В цервикалната слуз, сперматозоидите могат да оцелеят до 5 дни.

 

Мит: Мъжете със засилено желание за секс имат нормален брой сперматозоиди.

Факт: Няма връзка между желанието за секс и плодовитостта на мъжете. Напълно възможно е мъж, с нормално и дори засилено желание за секс, да няма никакви сперматозоиди или те да са увредени и негодни за оплождане.

 

Мит: За да зачене след спиране на орални контрацептиви, жената трябва да изчака 3 месеца.

Факт: Този тип противозачатъчни влияят на хормоналните нива в женското тяло и потискат овулацията. Когато жената спре противозачатъчните, хормоналните нива се връщат към нормалното си състояние почти веднага. По време на следващата овулация тялото ѝ вече произвежда яйцеклетка и следователно може да зачене.

 

Мит: Главно безплодието е от страна на жените.

Факт: Според проучванията, безплодието се дължи приблизително в равна степен  както на жените, така и на мъжете. В 10-20% от случаите проблемът е и в двете страни.

 

Мит: Женската овулация настъпва на 14-ия ден от менструалния цикъл.

Факт: Ако това беше вярно, би било изключително лесно да се забременее или да се избегне бременност. Денят на овулацията зависи от това колко дни продължава менструалният цикъл на жената. 14-ият ден би бил денят на овулацията, само в случай на 28 дневен менструален цикъл.

 

Мит: Ако правите секс всеки ден увеличавате шансовете за зачеване.

Факт: Достатъчно е да правите секс в периода преди и по време на овулацията (в повечето случаи между 12 и 16 дни след края на менструацията).

 

Четете още: Вторично безплодие – част 1

 

Мит: Репродуктивните проблеми започват на 35 г. възраст.

Факт: Най-често жените са на върха на своята плодовитост в 20-те си години. Някои жени могат да са в чудесно фертилно здраве до края на 30-те си години, а други да имат репродуктивни проблеми още в 20-те си години. Всичко е относително. Факт е обаче, че след 35 г. възраст, телата на повечето жени започват да произвеждат по-малко и по-некачествени яйцеклетки.

 

Мит: Колоезденето може да доведе до безплодие при мъжете.

Факт: Колоезденето не, но например диабет, може да предизвика генетично увреждане на сперматозоидите на мъжа и това да повлияе на неговите репродуктивни способности.

Добави коментар