Митове за секса: Щях да знам, ако партньорът ми имаше полово предавана болест

Хората често се заблуждават, че те или техните партньори ще кажат, ако са заразени с полово предавана болест. Те си мислят, че щяха да знаят, защото:

 

1. Нямат забележими симптоми на полово предавана болест, като промяна в мириса или видими рани.

 

2. Техния доктор щеше да им каже след профилактичният им преглед.

 

3. Само определени типове хора се заразяват с полово предавани болести и високо рисковите хора са лесни за разпознаване.

 

За нещастие, нито едно от тези твърдения НЕ е вярно!

 

1. Огромен брой хора заразени с полово предавани болести нямат симптоми, което означава, че не може да се каже дали някой е заразен или не е, просто като се търсят знаци за това.

 

полово предавани болести, митове, безопасен секс

 

2. Поради редица причини, лекарите не включват тестове за полово предавани болести в годишния профилактичен преглед.

 

3. Всеки може да се зарази с полово предавана болест, дори ако практикува безопасен секс. А понякога дори ако е още девствен.

 

Четете още: СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност

 

На първо място трябва да се осъзнае факта, че хората могат да разпространяват полово предаваните болести дори и при отсъствието на симптоми. Смята се, например, че голямата част от хората, които са заразени с генитален херпес са прихванали инфекцията от друг, който не е имал представа за вируса. Това важи и за други болести като хламидия и ХИВ.

 

Истината е, че единственият начин да разберете дали вие или вашият партньор имате полово предавана болест е теста и откритото обсъждане на резултатите. Не може да разчитате на симптомите. Нито пък да се надявате, че партньорът ви знае за състоянието си. Не може да разчитате, че някой е безопасен само чрез визуален контакт.

 

полово предавани болести, митове, безопасен секс

 

Ако приемем, че не знаете, че партньорът ви е заразен с полово предавана болест, то това е рецепта за гняв и разбито сърце. Поемете отговорност за собственото си здраве – която включва редовен скрининг, разговор с партньора, както и практикуването на безопасен секс – това не само ще намали риска от заразяване с полово предавана болест, но и ще подобри вашите взаимоотношения.

 

Четете още: Какво са полово предавани болести и какво са полово предавани инфекции?

 

Може да е опустошително, ако разберете, че сте заразени с полово предавана болест, когато нямате представа, че съществува такъв риск – което води до чувство на гняв към партньора ви, което ще разруши една връзка. Много хора поемат риска от заразяване с полово предавана болест, само за да бъдат с някого, за когото ги е грижа, но е много по-добре, ако им бъде дадена възможност за информиран избор – вместо да се чувстват измамени. Такива чувства на измаменост съществуват, дори ако човек е подведен неумишлено, когато единият или двамата партньори вярват, че биха знаели, ако имат полово предавана болест.

 

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар