Мисия „Акушерка“

Интервю с Надежда Стаменова, акушерка в МБАЛ „Надежда“.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Призвание акушерка – защо се посветихте на тази мисия?

 

Надежда Стаменова: Всъщност реших да стана акушерка случайно. Нямах мечтата да водя раждане или да бъда до раждащите жени, не защото не ми харесва, а защото не знаех какво прави акушерката. Всъщност аз танцувах, по ред причини ми забраниха да го правя и в крайна сметка завърших средното си образование без представа с какво искам да се занимавам.

 

Моите съученици искаха да бъдат лекари, инженери и всеки се беше насочил нанякъде. Аз толкова страдах, че ми забраниха да танцувам, че въобще не си представях живота си по друг начин. След като завърших, приеха моя съседка  да учи акушерство и аз я попитах какво правят там. Тя ми каза  „Страхотно е и цял ден гушкам бебетата!“.

 

Не знаех, че акушерката прави и още много други неща. Помислих си, че е прекрасно –  гушкаш и храниш  бебетата. Стори ми се уникално хубава работа, защото много обичам бебета и реших, че ще опитам. Не очаквах, да ме приемат да уча акушерство, майка ми също не можа да повярва, но се случи.

 

Първият ми сблъсък с професията нямаше нищо общо с бебетата. Беше в другата крайност – залата за прекъсване на бременност. Беше доста неприятно, стана ми лошо, а после ме наричаха припадащата. Казах си, че за мен това не е акушерство и не може  да е моята професия.

 

Четете още: Ролята на акушерката по време на раждане

 

Разбира се, с напредване на следването и практиката, все повече се влюбвах в акушерството. Видях красивата страна – раждането на новия живот. Днес няма нещо, което да ме накара да съжалявам или да искам да променя, ако мога да върна времето назад. Приемам работата си като мисия – за женското начало. Не я приемам като медицинска или технологична дейност именно защото раждането не е само физически процес, а е по-скоро емоционален.

 

Да, физически раждаме бебе, но психически и емоционално се ражда майка, а всички знаем какво е майката. Затова смятам, че акушерството е мисия – да помогнеш на жената в нея да се роди майката.

 

МТА: Какво бихте пожелали на бъдещите майки и татковци?

 

Надежда Стаменова: На бъдещите майки и татковци, бих пожелала да ни се доверят, да се осмелят да раждат нормално. На жените да повярват в себе си, че могат, а не мъжете да повярват в жените си и в себе си. Едно нормално раждане доказва на бъдещите майки, че те могат, на татковците – колко важна е любовта в семейството, подкрепата и това колко е значима жената.

 

Пожелавам им заедно да преживеят този вълшебен момент по най-добрия начин.

 

В партньорство с:

 

Снимка: Официална Фейсбук страница на МБАЛ „Надежда“

Добави коментар