Минутите след раждането на бебето

Неописуем е момента, когато на бял свят се появи дете. Емоционалният заряд на всички около него е огромен. Именно емоцията е основният елемент, който закрепва връзката между майката и детето. А тя от своя страна се е появила още по време на бременността.

 

Поради тази причина естествено е за майката да търси близък физически контакт, непосредствено след раждането. В  редки случаи бащатата е първият от двамата родители, който взема новороденото в ръце.

 

Когато младите родители изградят една по–тясна емоционална връзка с детето си веднага след появата му, те разсейват съмненията си относно способността си да се справят с новата роля. Така трупат увереност, която освен, че е полезна за собственото им спокойствие, допринася и за по-лесно отглеждане на новороденото.

 

Прегръдката, докосването, мекия глас внушават на детето, че е в безопасност. Необходимо е да усеща любов и постоянно внимание.

 

Какво представлява Apgar – тест?

 

Този тест позволява на лекаря да оцени общото състояние на новороденото, веднага след като се роди. Прегледът се извършва в родилната зала 1-вата и 5-тата минута след раждането. Измерват се пулсът, дишането и мускулният тонус, проверяват се рефлексите и цвета на кожата. Оценката варира между 8 и 10 при повечето бебета. Ако тя е по ниска от 5, новороденото  се премества в реанимация.

 

Близостта между майката и детето е изключително важна още от самото начало. Определено майчините грижи са най–добрите грижи. Нежната емоционалност е от съществено значение и за кърменето. Ударите на сърцето на майката успокояват бебето и така то се храни по–добре. Тя реагира светкавично на неговия плач, а това е важно за оцеляването му.

 

В първите дни от новия живот на бебето е добре майката винаги да бъде до него и да го дарява с вниманието си. Емоционалният и физически контакт с него, ще му помогнат да расте здраво и спокойно.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар