Мила бабо

Автор: Лина Филипова

Сигурно в началото не е никак лесно. Жената става майка и всички задължения по малкото същество падат върху нея. След това малкото същество става майка, а жената – баба. И този път не всички задължения падат върху жената. Само онези – по-сладките.

Ако на света има човек, който никога не ти се е ядосвал истински, винаги е искал да ти угоди, да те зарадва и да направи нещо почти магическо за теб – то това е баба ти. Онази мила женичка, която трепери и се вълнува повече от самия теб за всеки успех и всяко поражение. Една женичка, чийто единствен смисъл си ти.

баба, обич, любов, внуче

Когато тя не ти звъни, не те е забравила, а вероятно стои до телефона и тръпне в очакване да се сетиш за нея. Но ти рядко се сещаш за нея, защото живееш в големия град. Селото и кокошките, и на баба ти козичката, котето, кучето, са толкова далеч от твоя живот, че дори сам не го разбираш.

Четете още: Поискахте ли прошка?

Хубаво е по-често да се замисляш, че тази добра женичка и измъчените ѝ, напукани ръце, са те държали, докато си се учил да караш кънки, правили са ти най-невероятните манджи на света, шили са ти скъсаните крачоли… Тази женичка те е обгрижвала и обичала толкова чисто и толкова истински, колкото само една баба може.

баба, обич, внуче, чиста

Случвало ли ти се е да отидеш на село при баба и тя да е приготвила сякаш 100 кг. вкусотии? И ти си мислиш, че се преуморява, че няма нужда да прави толкова много неща… Но не е така, тя не е изморена от това да сготви за теб, напротив – това буквално я презарежда, защото тя живее за момента, в който ти доволно хапваш от изкушенията, които е приготвила. Специално за теб.

обич, баба, внуче, любов

Не я забравяй. Често приемаме света около нас, като нещо, което просто си е там. Нещо, което винаги ще бъде там или някой, който никога няма да си отиде. Приемаме за даденост щастията, които ни се случват. Вместо да се наслаждаваме на всеки момент, прекаран с любимите хора, с хората които ни обожават, ние мислим за проблемите си, кога ще закараме колата на автомивка, какво ще сготвим за вечеря, къде ще отидем на почивка…

Четете още: Отношенията родители-деца

Не я забравяй. Тя никога няма да те забрави, няма да пропусне рождения ти ден, няма да забрави да попита как си и няма да забрави да ти се обади, ако е казала, че ще. Не я забравяй и ти. Сещай се за женичката, която постоянно мисли за теб, отдели 5 мин. от скъпоценното си време, обади ѝ се, питай я как е.

баба, обич, любов, усмивка

Изслушай разказа ѝ за новороденото козленце или някоя непослушна кокошка, развълнувай се. Разкажи ѝ как е минал деня ти, разкажи ѝ колко си добре, колко си щастлив, колко е хубав животът ти. Така ще направиш нейния не малко по-хубав, а невероятен. Тя ще преживее с теб всяко твое приключение, ще се вълнува с теб, ще обича с теб. Ще ти даде от своя опит, ще ти позволи да пиеш от нейните знания, ще ти разкаже някоя поучителна история и самия ти ще се почувстваш по-добре, съвсем добре.

Не я забравяй.

Снимки: JakeBrewer, jamelah, Zahthia, jenny818, ollesvensson, Foter

Добави коментар