Методът на Щарк – стандарт за Цезарово сечение

На 11 Февруари 2011 г. за първи път в България в II САГБАЛ „ Шейново” АД – гр. София бе демонстрирано приложение на нов оперативен метод за Цезарово сечение. Първата операция бе предшествана от лекция на лекаря, въвел техниката в медицинската практика – д-р Майкъл Щарк. Името на метода, произлиза от името на болницата, в която Майкъл Щарк работи.
През 1983 г. в Йерусалимската болница „ Misgav Ladach” Майкъл Щарк модифицира метода на Коен до такава степен, че всъщност превръща начина на оперативен подход в нов метод. През 1997 г. метода Misgav Ladach е представен  на ХIV Световен конгрес по акушерство и гинекология в Монреал. От тогава до днес са извършени много проучвания, които доказват предимствата на метода. Не без основание той може да бъде определен като стандарт при оперативното родоразрешение. Към сегашният момент се практикува във всички водещи европейски болници.

Особености при оперативната техника:

При оперативната техника на Щарк разрезът се прави напречен, малко по-високо от стандартния по Pfannenstiel. Друга характерна особеност е това че тъканите се отпрепарират по тъп начин, а не по остър. При възстановяването на маточната стена се използва продължителен шев. За разлика от класическия метод на Pfannenstiel, при който се възстановяват 7 слоя тъкани – кожа, подкожие, фасция, мускули, висцерален и париетален перитонеум и матка, при методът на Щарк се възстановяват само 3 слоя (не се перитонизира). На кожата най-често се поставят единични шевове.

Основни предимства на метода:

  1. Този  метод е значително по-бърз от класическото Цезарово сечение. Това се дължи на факта, че се шият по-малко тъкани;
  2. Операцията се извършва в рамките на 15-20 минути;
  3. След операцията родилките се нуждаят от по-малко обезболяващи медикаменти;
  4. Веднага след раждането пациентките могат да пият вода, а на 3-4 час те могат да се хранят;
  5. Раздвижването на родилките се осъществява на 6-ия час;
  6. Кръвозагубата, която се реализира при операцията е значително по-малка от тази при класическото Цезарово сечение;

Към момента мотодът на Щарк се практикува в II САГБАЛ „ Шейново” АД. За един месец са оперирани над 30 пациентки, които се чувсват много добре. Операцията се препоръчва на родилки, на които предстои да се направи първо Цезарово сечение. С внедряването на метода се подобри комфорта на пациентките и значително се намалиха следоперативните усложнения. 

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар