Метастатични яйчникови тумори

Около 12% от яйчниковите тумори не са първични, а вторични – метастатични. Най-често едновременно се засягат и двата яйчника. С особено предпочитание към яйчника метастазират първичните злокачествени тумори на ендометриума и тръбите, млечната жлеза и гастро-интестиналния тракт – карциномите на стомаха, жлъчния мехур, панкреаса, черния дроб, тънките и дебелите черва.

 

Четете още: Поликистозна болест на яйчниците

 

Хистологично метастазите от гастро-интестиналния тракт са съставени от характерни клетки, оприличавани на пръстен с камък. Ядрото на тези клетки («камъка на пръстена») е избутано в периферията на клетката от гигантска вакуола, съдържаща муцин. Тези двустранни тумори достигат на големина до мъжка глава и се наричат тумори на Кукенберг. При метастатичните яйчникови тумори въобще е характерно, че овариалните метастази по обем могат да бъдат многократно по-големи от първичния тумор. Туморите на Крукенберг често се придружават от асцит.

 

Лечението е оперативно, като в екипа обезателно влиза и хирург. Интра-оперативно трябва да се уточняват локализацията и оперебилността на първичния тумор.

 

гинекология

 

Снимки: imagerymajestic, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар