Менопаузата и повишеният риск от развитие на рак

Автор: д-р Иван Диков

Акушер-гинеколог, Началник ДКБ

УАГБ "Майчин дом", гр. София

 

Менопаузата не е причина за рак, но рискът за развитие на рак се увеличава при жените на тази възраст. Затова при жените, които са преминали през естествената менопауза има по-голяма вероятност да развият рак, защото са по-възрастни.

 

Относно менопаузата

 

мемопауза, рак, риск, развитиеМенопаузата се случва, когато яйчниците на жената спрат да отделят яйцеклетки. По време на естествената менопауза, тялото на жената намалява производството на хормоните естроген и прогестерон, това причинява нерегулярен менструален цикъл, който евентуално ще спре. Това се случва основно при жени около 40-те или ранните 50 години. Но това може да се случи и по-рано, ако жената е претърпяла лечение за рак – като например хирургия, химиотерапия, хормонална терапия, която спира работата на яйчниците, т.нар. преждевременна менопауза.

 

Четете още: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 2

 

Симптомите на менопаузата включват топли вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота, болка при сексуално общуване, намалено сексуално желание, остеопороза, трудности при контролирането на пикочния мехур, смяна на настроението, безсъние.

 

Менопауза и риск от рак

 

Жени, които навлизат в менопаузата след 55 годишна възраст имат повишен риск от рак на яйчниците, рак на гърдата и рак на матката. Също така рискът е по-голям, ако менструацията на жената е започнала преди 12 годишна възраст. Това е така, защото жена, която има по-дълго време менструален цикъл от нормалното, през живота си е изложена на повече естроген и има повече овулации. Дългото излагане на естроген увеличава риска от рак на матката и на гърдата на жената, а при повече овулации се увеличава риска от рак на яйчниците.

 

менопауза, рак, развитие, риск

 

Менопаузална хормонална терапия и риск от рак

 

Комбинираната хормонална терапия (хормонално заместителна терапия) може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни и остеопороза. Това е комбинация от естроген и прогестин. Но учените са открили, че жени, които приемат комбинирана хормонална терапия за да управляват симптомите на менопаузата имат по-висок риск от рак на гърдата, инфаркт, инсулт, кръвни съсиреци. Заради тези рискове лекарите не препоръчват това лечение за жени, които имат анамнеза с рак на гърдата или на тези, които имат по-висок риск от развитие на този вид рак. Или в определени случаи се дава ниска доза за определено време.

 

Четете още: Лечение на рак – как да взема правилното решение? – част 2

 

В допълнение, изследванията показват, че жените, които получават комбинирана хормонална терапия имат по-висок риск от смърт при недребноклетъчен белодробен карцином, ако развият болестта. Въпреки това, жени, които са приемали хормонална терапия е по-вероятно да не развият тази болест от жените, които не са приемали. Проучването също показва, че рискът от смърт при рак на белите дробове е по-висок при жени с недребноклетъчен белодробен карцином, които пушат и вземат комбинирана хормонална терапия.

 

менопауза, хормонална, терапия, рак, риск

 

Хормоналната терапия само с естроген е вариант предлаган само за жени, които имат хирургично отстранена матка (хистеректомия), тъй като естрогенът, който не е базиран на прогестерона може да стимулира растежа на маточната лигавица, което увеличава риска от рак на матката.

 

Четете още: Какво е онколог?

 

Ефектите на комбинираната хормонална терапия върху жените са противоречиви, както и рисковете и ползите от лечението за всяка жена. Изследванията в тази област още текат. Ако обмисляте хормонална терапия за намаляване симптомите на менопаузата, говорете с вашият лекар за вашите симптоми, медицинска история и анамнеза, включително и за други варианти за облекчаване на симптомите.

 

Снимки: sixninepixels, Stuart Miles, cooldesign, Ambro FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар