Менингит

Какво е менингит?

 

Менингитът е сравнително рядко срещана инфекция, засягаща деликатните мембрани, покриващи главния и гръбначния мозък. Бактериалният менингит е заразен и може да се предаде от човек на човек при близък контакт.

 

Вирусният менингит е по-лек и повече хора се възстановят напълно от него.

 

Микотичният (гъбичният) менингит е много рядка форма и обикновено се проявява при хора с отслабена имунна система.

 

От какво се причинява менингитът?

 

Менингитът почти винаги е причинен от бактериална или вирусна инфекция, която започва на друго място в тялото – ушите, синусите, горните дихателни пътища. По-рядко срещани причинители на менингит са гъбичните инфекции, автоимунните заболявания и някои лекарства.

 

Бактериален менингит

 

Бактериалният менингит е изключително сериозно заболяване, което изисква незабавна медицинска помощ. Ако не се вземат бързо мерки за лечение, може да доведе до смърт в рамките на часове или до трайно увреждане на мозъка и други части на тялото.

 

Бактериалния менингит се причинява от няколко бактерии. Neisseria meningitidis или meningococcus се среща често при деца и младите хора. Streptococcuspneumoniae или pneumococcus е друга често срещана причина за развитието на менингит при децата и възрастните.

 

менингит, здраве, зараза, инфекция, бактериален

 

Haemophilus influenzae тип b (Hib) е честа причина за развитие на менингит при кърмачетата и малките деца, докато не е въведена ваксина за това.

 

Neisseria meningitidis и Streptococcus pneumoniae са основната причина за повечето заболявания от менингит в САЩ. Препоръчва се поставянето на всички – и деца, и възрастни, които са в риск.

 

Бактериите могат да се разпространяват от човек на човек чрез кашляне и кихане – по въздушно-капков път. Ако сте били около някой, който има бактериален менингит, свържете се с вашия лекар и попитайте какво трябва да предприемете, за да избегнете инфекцията.

 

Четете още: Варицела

 

В много случаи, бактериалният менингит се развива, когато бактерии попаднат в кръвоносната система от синусите, ушите или друга част на горните дихателни пътища. Бактериите се придвижват от кръвния поток към мозъка.

 

Вирусен менингит

 

Вирусният менингит е по-често срещан от бактериалната форма и като цяло (но не винаги) не е толкова сериозен. Той може да бъде предизвикат от редица вируси, включително някои, които могат да причинят диария.

 

менингит, здраве, зараза, инфекция

 

Хората, боледували от вирусен менингит е много по-малко вероятно да имат трайни мозъчни увреждания след като инфекцията отшуми. Повечето се възстановят напълно.

 

Микотичен (гъбичен) менингит

 

Гъбичният менингит е много по-рядък от бактериалния и вирусния. Гъбичките, свързани с менингита, се срещат рядко при здравите хора. Въпреки това, човек с увредена имунна система (например със СПИН), е по-вероятно да се зарази с тази форма на менингит.

 

Четете още: Рубеола

 

Кой е в най-голям риск от заразяване с менингит?

 

Всеки може да се разболее от всеки вид менингит. Но изследвания показват, че някои възрастови групи имат по-високи нива на разболяване, отколкото други. Те са:

• Деца под 5 годишна възраст

• Подрастващи и млади хора на възраст 16-25

• Възрастни над 55 годишна възраст.

 

Проучванията показват, че менингитът е по-опасен за хора с определени заболявания, като например с увреден или липсващ далак, хронични заболявания, нарушения на имунната система.

 

менингит, здраве, зараза, инфекция

 

Тъй като някои микроби, причиняващи менингит, са заразни, най-вероятно на места, където хората живеят с по-голяма гъстота, могат да възникнат огнища. Така студентите в общежитията или новобранците в армията са изложени на по-голям риск.

 

Все пак имайте предвид, че дори риска от заразяване с менингит при вас да е по-висок от средния, той все пак е рядко заболяване. Има мерки, които можете да предприемете, за да се предпазите от това заболяване. 

 

Снимки: Marek Stępniowski, Demandaj, sembra talco ma non è, serve a darti l'allegria Foter.com

 
Добави коментар