Меки хапки – захранване на бебето

Рецепти за бебета, почти готови за „истинската” храна /Над 8 месеца/

След осеммесечна възраст може да започнете да предлагате на детето непасирана храна — малки, меки парченца, които да стимулират дъвкателните му способности. Може също да започнете да въвеждате в менюто макаронени изделия или други храни, които съдържат глутен.

 

Зеленчуков миш-маш

 

Достатъчно за двама възрастни и едно бебе. Време за приготвяне: 60 минути.

Загрейте фурната предварително до 200°C. Подмажете подходяща тава със зехтин. Подредете картофите и зеленчуците в тавата. Нарежете наситно няколко скилидки чесън и стръкчета розмарин и поръсете зеленчуците. Заделете за бебето една порция без чесън, лук и подправки. Поръсете със зехтин. Печете в центъра на фурната за 45 минути, като през първите тридесет минути покрийте с алуминиево фолио.

 

Порциите за възрастните поръсете със сол и пипер на вкус и поднесете с пържола.

Пасирайте порцията за бебето до желаната гъстота.

 

Четете още: Захранване – готови за повече разнообразие

 

Съставки

2 обелени и нарязани на кубчета картофа

1 измита и нарязана тиквичка

1 измит и нарязан патладжан

100г измити и нарязани на филийки гъби

1 глава обелен и нарязан на филийки кромид лук

Няколко скилидки чесън

Стръкчета пресен розмарин

Сол

Прясно смлян черен пипер

Благ зехтин

 

Спагети със сос

Пригответе спагетите според указанията върху опаковката. За последните 5 минути добавете към спагетите моркови и грах. Добавете домат в последната минута от приготвянето. Загрейте зехтин или маргарин и задушете добре телешка кайма (около 10 минути). Отцедете спагетите и зеленчуците, като запазите малко количество от водата, в която са вряли. Пасирайте до желаната консистенция.

 

Съставки

30г спагети

1 малък домат, обелен и нарязан (без семките)

2 обелени и нарязани на филийки моркова

1 супена лъжица замразен грах

30г крехко телешко месо, смляно на кайма

Благ зехтин или маргарин на растителна основа

 

Пиле с ориз

Кипнете 100мл вода в тенджерка. Добавете ориза и го сварете на бавен огън (според указанията върху опаковката). За последните 6-8 минути прибавете броколито и нектарината. Повечето от водата ще се изпари по време на готвенето. Изпържете пилето добре в зехтин или маргарин (близо 10 минути). Разбъркайте с ориза, нектарината и броколито. Пасирайте до желаната консистенция.

 

Съставки

50г измито, обелено и нарязано наситно броколи

1/2 обелена и нарязана на филийки нектарина (без костилката)

30г нарязани пилешки гърди

Благ зехтин или маргарин на растителна основа

30г ориз

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар