Меки хапки – захранване на бебето
Рецепти за бебета, почти готови за „истинската” храна /Над 8 месеца/
След осеммесечна възраст може да започнете да предлагате на детето непасирана храна — малки, меки парченца, които да стимулират дъвкателните му способности. Може също да започнете да въвеждате в менюто макаронени изделия или други храни, които съдържат глутен.
Зеленчуков миш-маш
Достатъчно за двама възрастни и едно бебе. Време за приготвяне: 60 минути.
Загрейте фурната предварително до 200°C. Подмажете подходяща тава със зехтин. Подредете картофите и зеленчуците в тавата. Нарежете наситно няколко скилидки чесън и стръкчета розмарин и поръсете зеленчуците. Заделете за бебето една порция без чесън, лук и подправки. Поръсете със зехтин. Печете в центъра на фурната за 45 минути, като през първите тридесет минути покрийте с алуминиево фолио.
Порциите за възрастните поръсете със сол и пипер на вкус и поднесете с пържола.
Пасирайте порцията за бебето до желаната гъстота.
Четете още: Захранване – готови за повече разнообразие
Съставки
2 обелени и нарязани на кубчета картофа
1 измита и нарязана тиквичка
1 измит и нарязан патладжан
100г измити и нарязани на филийки гъби
1 глава обелен и нарязан на филийки кромид лук
Няколко скилидки чесън
Стръкчета пресен розмарин
Сол
Прясно смлян черен пипер
Благ зехтин
Спагети със сос
Пригответе спагетите според указанията върху опаковката. За последните 5 минути добавете към спагетите моркови и грах. Добавете домат в последната минута от приготвянето. Загрейте зехтин или маргарин и задушете добре телешка кайма (около 10 минути). Отцедете спагетите и зеленчуците, като запазите малко количество от водата, в която са вряли. Пасирайте до желаната консистенция.
Съставки
30г спагети
1 малък домат, обелен и нарязан (без семките)
2 обелени и нарязани на филийки моркова
1 супена лъжица замразен грах
30г крехко телешко месо, смляно на кайма
Благ зехтин или маргарин на растителна основа
Пиле с ориз
Кипнете 100мл вода в тенджерка. Добавете ориза и го сварете на бавен огън (според указанията върху опаковката). За последните 6-8 минути прибавете броколито и нектарината. Повечето от водата ще се изпари по време на готвенето. Изпържете пилето добре в зехтин или маргарин (близо 10 минути). Разбъркайте с ориза, нектарината и броколито. Пасирайте до желаната консистенция.
Съставки
50г измито, обелено и нарязано наситно броколи
1/2 обелена и нарязана на филийки нектарина (без костилката)
30г нарязани пилешки гърди
Благ зехтин или маргарин на растителна основа
30г ориз
Материалът е любезно предоставен от: