Медицински манипулации в детската възраст

Медицинските манипулации в детска възраст са процедури използвани в медицинската практика, както при болни, така и при здрави деца. Чрез тях се извършва диагностициране, лечение и профилактика на някои заразни заболявания (като шарките, например).

 

Тук се включват всички видове инжекции (венозни, подкожни, в кожни, мускулни); вземане на кръв; венозни вливания чрез системи; скарификационни проби за установяване на алергии; специфичните УНГ – прегледи; вземането на различни видове секрети.

 

Всяка медицинска манипулация при деца води до безпокойство у родителите, до страх у детето, а в някои ситуации може да се развият и странични симптоми в следствие на някои процедури (като например покачване на телесната температура – след ваксиниране, зачервяване около мястото на убождане – след венозна инжекция и т.н.).

 

Ще кажем по няколко думи за всяка една от изброените по-горе медицински манипулации:

 

  • Венозни инжекции

 

Te представляват въвеждането на лекарствени разтвори направо в кръвообращението, по венозен път, в количество до 100 мл. При тях, най-често се използват повърхностните вени на горния крайник (средната лакътна вена, вените на гърба, на китката). По рядко се използват и вените на долния крайник, а при малки бебета най-удобното място за венозни инжекции е горния надлъжен синус на главата. Венозните инжекции могат да причинят силна болка у детето, което налага добра психологическа подготовка от страна на родителите и на персонала.

 

Четете още: Проф. д-р Пенка Переновска за пневмоковите заболявания при децата

 

Често усложнение при венозните инжекции е образуването на хематом (кръвонасядане), поради спукване на кръвоносната стена и изливане на малко количество кръв в околните тъкани. Това състояние може да причини лек дискомфорт на детето, и налага третиране с компрес от риванол за определено време.

 

  •  Подкожна инжекция

 

Подкожната инжекция е въвеждане на лекарствени разтвори в подкожната съединителна тъкан. Местата на въвеждане на подкожна инжекция са:

 

• външната страна на мишницата

• отзад на лопатките

• външната средна трета на бедрото

• коремната област.

 

Чрез подкожни инжекции се въвеждат инсулина (при инсулино-зависим тип диабет; витамините К и Б, кофеин и др.). Подкожните инжекции не са много болезнени, иглата с която се поставят е малка, тънка и къса  (до 3 см) и количеството на лекарствения разтвор е малко.

 

  • В кожна инжекция

 

В кожната инжекция е въвеждането на лекарствени разтвори в самата кожа, в количество до 1/10 от мл. По този начин се прави и ваксината БЦЖ, някои видове тествания в алергологията. За ивършването ѝ се използва вътрешната радиална страна на предмишницата; кожата на лявото рамо; от двете страни на гръбначния стълб. Характерното при този вид инжекции е, че мястото на убождане трябва да остане открито поне 20 минути и да не се разтрива.

 

  • Мускулна инжекция

 

Мускулна инжекция е въвеждането на лекарствени разтвори в мускулната тъкан, в количество от 5 до 10 мл. Мускулните инжекции биват дълбоки и повърхностни. Местата на убождане трябва да са далеч от големи кръвоносни съдове, от нерви и стави. При децата се правят относително повърхностни мускулни инжекции в мускулите на бедрото.  При поставяне на такава инжекция е добре да се наблюдава лицето на детето, а след манипулацията мястото се масажира. При мускулните инжекции често могат да настъпят следните усложнения:

 

Четете още: 6 начина да подсилите имунната система на детето

 

• местни възпалителни процеси (абсцеси и уплътнения)

• пренасяне на инфекция

• парези

• намалена чувствителност в областта на убождането, поради засягане на близък нерв.

 

  • Вземане на кръв

 

Вземането на кръв е една от най-често срещаните процедури в детска възраст. Кръв се взима и на здрави деца, профилактично за изследване на нейното съдържание, и определяне на здравословното състояние на детето. Кръв се взима още в родилния дом, след като бебето се е родило за определяне на кръвните стойности (хемоглобин, еритроцити, левкоцити, билирубин, СУЕ и т.н.), както и за определяне на кръвната група.

 

Вземането на кръв може да стане от вените, които се използват и за венозните инжекции, но и от пръст (обикновено от безименния). Тази процедура не е толкова болезнена, но е изключително неприятна за малките деца, поради което е добре да се измислят някои хитрости за разсейване на детето, докато трае манипулацията (например – тръбичката през която минава кръвта е прозрачна и на детето може да се представи, като влакче, което превозва червени скъпоценни камъчета).

 

След вземане на кръв, обикновено не се получават усложнения, но е добре мястото на убождане да се задържи около 10-15 минути силно притиснато с памуче.

 

  • Венозни вливания, чрез системи

 

Венозното вливане се нарича инфузия и представлява парентерално (заобикалящо храносмилателната система) въвеждане в организма на инфузионни разтвори, в количество над 100 мл, за продължителен период от време.

 

Чрез венозни вливания се поддържа водно-солевия баланс на организма, въвеждат се различни лекарства, правят се кръвопреливания и др. Въвеждането става, чрез така наречения абокат (тръбичка, която се поставя във вената, чрез венозна инжекция), който може да стои там в продължение на 24 часа, след което ако се налага се заменя с нов.

 

Четете още: Силен имунитет – здрави деца! – част 1

 

Поради продължителната манипулация е добре детето (пациента) да е извършило физиологичните си нужди предварително, да е нахранено (ако състоянието му го позволява) и да има приятна обстановка около него (най-добре да спи) – неговите родители.

 

Вливането става капково, като скоростта на капката се следи от персонала и може да се регулира при определени ситуации. Когато съдържанието на банката свърши, системата се спира, чрез регулатора и се изважда от абоката, който от своя страна се затваря с капаче.

 

Венозното вливане често има животоспасяваща функция и е често срещана манипулация при малки деца, които са били обезводнени (в следствие на чревни инфекции, повръщания, отравяния и др.) При много малки деца, както и при бебета венозните вливания се извършват, чрез апарати – перфузори, които много точно определят количеството и времето на въвеждане на инфузионния разтвор.

 

  • Скарификационни проби

 

Това са кожно-диагностични проби за установяване на алергии, както при деца, така и при възрастни. Правят се на вътрешната повърхност на предмишницата и представляват одраскване с медицинско ножче или с игла с дължина 1-2 см. Винаги се прави и едно контролно одраскване, върху което не се поставя алерген.

 

Отчитането на тези проби става най-рано до 30 минути след поставяне на алергена, а късното отчитане е на 24 ч – 48 ч  – 72 ч. Резултатите могат да бъдат отрицателни (-); слабо положителни (+), при което има зачервяване на кожата; положителни (++) , при което има зачервяване и подуване на кожата; силно положителни (+++), при което има зачервяване, подуване и пъпчица.

 

Четете още: Бактериална инфекция при децата

 

  • Преглед на гърло и вземане на гърлен секрет

 

Прегледът на гърло е рутинна манипулация, която се извършва при всяко посещение на детето при лекар. Има лечебна цел, а също и диагностична, когато детето се подготвя за постъпване в детско заведение.

 

Прегледът на гърло се извършва със стерилна шпатула или с обратната страна на чиста лъжица, като детето трябва да е обърнато срещу светлината с лице към преглеждащия. С шпатулата се притиска корена на езика и се прави оглед на устната кухина, бузите, задната стена на глътката и небцовите сливици. Ако трябва да се огледат ларинкса и гълтача се използват кръгли огледалца.

 

За улеснение на манипулацията е добре детето да се държи от родителя във вертикално положение, като двете ръце на детето се обгръщат с едната ръка на държащия го и се притискат към тялото на детето, а с другата ръка родителя хваща челото на детето и леко го притиска към себе си.

 

При прегледа на гърло може да се вземе и гърлен секрет, но това трябва да стане само сутрин на гладно. Материала за изследване се взема от намиращите се в устата язвички, налепи, небните дъги, като се взема от границата между здравата и болната част.

 

Четете още: Недоспиването при децата

 

Прегледът на гърлото е една от най-неприятните манипулации за децата, особено за по-малките. Поради честото ѝ извършване е добре детето да бъде подготвено за нея. Родителите и лекаря могат да обсъдят и намерят точния подход към детето, за да се избегне стресовата ситуация.

 

  • Вземането на очен, носен и ушен секрет

 

Вземането на очен, носен и ушен секрет също се извършват със специални стерилни тампончета, без да се прави преди това тоалет. Чрез тези изследвания може да се установи наличието на различни видове бактерии, както и да се направи антибиограма, според която да се назначи правилно и адекватно антибиотично лечение.

 

Вземането на какъвто и да е секрет се извършва само от лекар или медицинска сестра, поради опасност от нараняване или замърсяване на пробата.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар