Медикаменти, подпомагащи развитието на бебето

Има някои медикаменти, които не само не са забранени по време на бременност, но дори са препоръчителни. Особено ако не можем да си набавим необходимите хранителни вещества чрез храната.

 

Фолиева киселина

 

Свързана с групата витамини В, фолиевата киселина е от огромно значение за протеиновия синтез, за тъканното разрастване, за правилната функция на костния мозък – производствената централа на кръвта. Нуждата от фолиева киселина се увеличава по време на бременността за нарастването на матката, за образуването на плацентата и най-вече за изграждането и развитието на тъканите на бъдещото бебе.

 

медикаменти, бременност, бебе, фетус

 

Недостигът от фолиева киселина може да причини кръвоизливи в началото на бременността, в резултат на които бременната може да получи спонтанен аборт, неразвитост на бебето или малформации, засягащи главно нервната система. Недостигът може да се дължи на недохранване, на алкохолизъм, на антиепилептични елементи. Утежняващи фактори са многоплодната бременност, както и предишни раждания.

 

Жените, които се числят към рисковата група, се нуждаят от допълнително приемане на фолиева киселина на таблетки, освен чрез храната. При другите бременни медикаментозното й приемане може да се направи в първите 3 месеца на бременността.

 

Четете още: Фолиевата киселина – жизнено важна за предотвъртяване на родилни дефекти при бебето

 

Фолиевата киселина се съдържа главно в черния дроб (предимно пилешкия), в салатите, особено в марулята; в спанака, меките сирена и южните плодове (портокали, мандарини, грейпфрути и лимони).

 

Калций

 

Калцият е необходим за изграждането на костната система и на зъбите на бебето. Ако не му доставяте необходимото количество, то ще черпи от вашите запаси, което ще се изрази в липса на калций за вашия организъм.

 

калций, бременност, медикаменти, бебе, здраве

 

Четете още: Калций при бременност

 

Калцият се съдържа в млякото и млечните продукти: кисели млека, сирена; най-богати на калций са твърдите сирена, различните видиве кашкавал; в яйцата, черния дроб, някои зеленчуци (спанак, зеле). Калцият се отлага в костите само при наличие на витамин D, който също приемаме с храната.

 

Микроелементи

 

Микроелементите са минерали, които и в минимални количества са от първостепенно значение за доброто здравословно състояние. Става дума за йод, цинк, мед, желязо и флуор:

 

Йод – той е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Съдържа се в достатъчно количество в морската сол.

 

Четете още: Йод по време на бременността

 

Флуор – той предпазва от зъбен кариес. Добре е да пиете всекидневно минерална вода, която съдържа флуор. Достатъчно е една чаша на ден.

 

микроелементи, бременност, лекарства, бебе

 

Четете още: Витамините през бременността

 

Желязо – той е главната съставка на хемоглобина – пигментът, който пренася кислорода и придава специфичния цвят на червените кръвни клетки. За да сформира собствените си кръвни клетки, бебето, чийто организъм се изгражда, се нуждае от значително количество желязо. Ако майката не приема достатъчно желязо с храната или на таблетки, то ще черпи от запасите й. Резултатът за нея ще бъде появата на анемия. Желязото се съдържа в голямо количество в спанака, лещата, магданоза, зрелия фасул, сухите плодове, жълтъка, черния дроб от агне и в шоколада!

 

Снимки: takgoti, bies,  dhinivh, treyevan  Foter

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар